Za vikend iznadprosečno toplo uz temperature oko 15°C, promena moguća krajem meseca

Do kraja aktuelne sedmice očekuje se malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, i uz povremenu pojavu jutarnjih magli. Biće suvo, osim u nedelju 19. januara kada se očekuje manja količina kiše. U petak će dnevne temperature uveliko biti iznad 10°C, a za dane vikenda oko 15°C.

U četvrtak ujutru mestimična pojava jutarnje magle, uz slab i umeren mraz. Duvaće slab vetar južnih smerova, u drugom delu dana u okretanju na zapadni i severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 9 do 11°C. Tokom dana se očekuju duži sunčani periodi.

U petak ujutru takođe mestimična pojava magle, dok će danju biti promenljivo oblačno uz sunčane intervale (očekuje se više oblaka u odnosu na četvrtak). Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 1°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C. Normalne vrednosti su do 10°C.

U subotu će preovladavati umeren do pretežno oblačno i suvo vreme, sa kraćim sunčanim periodima, dok će drugog dana vikenda biti pretežno do potpuno oblačno vreme, i gotovo bez sunčanih intervala. Dok će u subotu biti suvo, u nedelju može biti malo kiše (jedva merljiva količina), uglavnom u drugom delu dana.

Dakle, generalno se nastavlja sušni period, koji je ponovo započeo ovog meseca. U većini mesta u Vojvodini do sada je palo između 4 i 8mm vodenog taloga, uglavnom u prvim danima meseca. Februar generalno jeste jedan od sušnijih meseca na našem području, sa srednjom mesečnom sumom oko 35mm.

U danima vikenda će jutarnji mraz izostajati, uz jutarnje minimume uglavnom između 3 i 6°C, dok će se maksimalne dnevne temperature kretati između 14 i čak 16°C, a ponegde možda bude dostignuto i 17°C. Određene manje korekcije u prognozi su naravno moguće, i zato narednih dana pratite trodnevnu prognozu.

Svežije uz povremene padavine krajem meseca

Kraj meseca bi našem području trebao da donese novo zahlađenje, ali prema trenutnim proračunima ono neće biti intenzivno kao prethodno. Temperature će se tek vratiti u normalu, uz povratak jutarnjih mrazeva, i povremene padavine uglavnom u formi kiše, eventualno susnežice. Više detalja o vremenu tokom naredne sedmice pisaćemo u danima vikenda. Još uvek je rano za priču o detaljima.

Sve više proračuna ide u prilog novom zahlađenju tokom treće dekade (GFS) – tropicaltidbits.com

Do kraja meseca se generalno ne očekuje jače zahlađenje koje bi uslovilo umerene ili jake jutarnje mrazeve, ledene dane, ili pojavu snega. Hladniji period bi ponovo trebao da usledi krajem meseca, međutim tek toliko da se temperature vrate u normalu (prosek) nakon predstojećeg toplog perioda.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *