Za vikend dosta sunca i temperature do 21°C, jače zahlađenje i kiša od ponedeljka

U subotu uticaj termobaričkog grebena i stabilne vremenske prilike. U nedelju pad geopotencijala i vazudušnog pritiska, uz uspostavljanje jugozapadnog visinskog strujanja. U ponedeljak i utorak uticaj ciklonske aktivnosti, uz prelazak hladnog fronta preko naših krajeva.

U subotu i nedelju preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Biće relativno toplo za ovo doba godine, uz temperature oko i malo iznad normale. Jutarnje temperature kretaće se između 8 i 12°C, a maksimalne dnevne od 19 do 21°C. Neznatno toplija biće subota.

Maksimalne temperature u subotu (WRF)

Duvaće slab vetar, promenljivog smera.

Ponedeljak i utorak znatno hladniji sa povremenom i obilnijom kišom

Kako će vremenske prilike početkom naredne sedmice u našim krajevima diktirati polje niskog vazdušnog pritiska, preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom, a očekuje se i značajniji pad temperatura.

Prestanak padavina očekuje se u utorak sredinom dana, dok će najviše kiše pasti u ponedeljak posle podne i tokom večeri. Prema večerašnjim proračunima globalnih numeričkih modela, za 36 sati na području Vojvodine pašće između 30 i 40mm kiše, a lokalno i do 50mm.

Ukupna količina padavina do utorka u 17 časova (GFS)
Ukupna količina padavina do utorka u 17 časova (ECMWF)

U ponedeljak će se maksimalne temperature kretati između 12 i 15°C, a u utorak između 9 i 12°C. Reč je o temperaturama ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine, naročito u utorak.

Duvaće uglavnom umeren severozapadni vetar, u utorak na udare povremeno jak, što će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *