Za vikend će se meriti najviše temperature ovog leta uz tropske noći!

U narednih 48 časova naše područje naći će se na prednjoj strani doline, što će usloviti izraženo južno i jugozapadno strujanje, uz advekciju osetno toplijeg vazduha sa severa Afrike preko Sredozemlja do naših krajeva. Potom će u ponedeljak 31. avgusta preko našeg područja preći hladni front, što će rezultovati potencijalno burnom promenom vremena, i svakako značajnijim padom temperatura, dok se od utorka očekuje uspostavljanje ciklonske cirkulacije.

Očekivana sinoptička situacija usloviće u danima predstojećeg vikenda osetniji porast temperatura u regionu, a neretko će se na području Balkana, i svakako na području Vojvodine meriti i najviše temperature ovog leta. Da podsetimo, prema meteorološkom kalendaru, od 1. septembra nam stiže jesen, što znači da ćemo vrhunac leta doživeti zapravo na njegovom samom kraju.

Temperatura na 1500m u nedelju krajem dana iznad Evrope (GFS)

U danima vikenda preovladavaće pretežno sunčano vreme na području Vojvodine, u subotu uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Drugog dana vikenda vetar će biti uglavnom umeren, južni i jugozapadni.

Jutarnje temperature u subotu će se kretati između 18 i 21°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 33 do 35°C. Drugog dana vikenda će biti još toplije, tako da će se jutarnje temperature kretati između 19 i 22°C (u većem delu pokrajine tropska noć), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 35 do čak 37°C. Dobra vest je da se očekuje “pristojna” relativna vlažnost vazduha, pogotovo u nedelju kada neće prelaziti 25% u najtoplijem delu dana, što će koliko-toliko učiniti lakšim podnošenje ovog vrelog talasa.

Maksimalne temperature u regionu u nedelju (WRF)

Toplo i u ponedeljak, krajem dana pljuskovi sa grmljavinom

U ponedeljak će se hladni front nalaziti blizu naših krajeva, tako da će se njegov uticaj osetiti i na području Vojvodine, dok se u ostatku zemlje i tokom ponedeljka zadržava veoma toplo vreme.

Prema aktuelnim proračunima numeričkih modela hladni front stiže do Vojvodine u ponedeljak u kasnim poslepodnevnim časovima, kada treba očekivati prolazno pojačan severni i severozapadni vetar, kao i lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom na širem području.

Pad temperatura u ponedeljak u odnosu na nedelju (WRF)

Još uvek je rano govoriti o potencijalnoj pojavi vremenskih nepogoda, ali svakako da u ovakvim situacijama kada dolazi do naglog pada temperatura često postoji mogućnost za pojavu istih. O tome ćemo moći preciznije da pričamo u nedelju, a najranije sutra uveče.

Prijatnije temperature od 1 do 4. septembra

Između utorka i narednog petka očekuje se prijatnije, promenljivo, ali uglavnom suvo vreme. Maksimalne temperature biće znatno prijatnije i u skladu sa kalendarom – uglavnom oko 25°C, dok će noćni i jutarnji časovi biti svežiji, pogotovo u sredu i četvrtak kada će se minimalne temperature spuštati ispod 15°C.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 544

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *