Vrlo malo kiše ovih dana, od utorka stabilno uz ponovnu maglu i temperature u porastu

Danas do kraja dana, kao i tokom nedelje i ponedeljka, preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, uz uslove za slabu kratkotrajnu kišu, pre svega danas do kraja dana. Potom će već od ponedeljka na vreme kod nas ponovo uticati anticiklon, koji će se dodatno pojačati od četvrtka 10. novembra, uz istovremenu izraženu ciklonsku aktivnost u severnom Atlantiku.

Danas do kraja dana, kao i tokom nedelje i ponedeljka, akumuliraće se svega 1-3mm kiše u većem delu Vojvodine, a samo na zapadu Vojvodine može se akumulirati do 15mm vodenog taloga.

U nedelju i ponedeljak maksimalne temperature kretaće se između 13 i 16°C, dok bi u utorak moglo biti nijansu toplije. Jutarnje temperature tokom ova dva dana kretaće se između 8 i 11°C. U nedelju će duvati slab do umeren vetar severnih smerova, a u ponedeljak slab vetar promenljivog smera, uglavnom zapadni.

Očekivane ukupne padavine do ponedeljka uveče prema ICON modelu – meteologix.com

U ponedeljak, a posebno u utorak, očekuje se česta pojava jutarnje magle, koja će se ponegde zadržati i tokom prepodneva.

U sredu i četvrtak preovladavaće promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima, i nešto ređom pojavom magle u odnosu na ponedeljak i utorak. Dnevne temperature biće u manjem porastu, kretaće se uglavnom između 14 i 18°C u najtoplijem delu dana što su temperature na gornjoj granici normale, odnosno nešto iznad. Tokom ova dva dana očekuje se da će duvati slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

Temperature ponovo iznad proseka sredinom naredne sedmice T850hPa GFS model – meteologix.com

Bez značajnijih padavina i zahlađenja do sredine meseca

Tokom većeg dela naredne sedmice očekuje se suvo vreme i bez padavina, uz sunčane periode. Takođe, temperature se neće bitnije menjati, već će se u najtoplijem delu dana kretati većinom oko i malo iznad 15°C.

Izmene položaja anticiklona mogu usloviti novo zahlađenje od petka prema GFS modelu – tropicaltidbits.com

Manje zahlađenje očekuje se u sledeći petak i subotu, međutim zadržavaju se maksimalne temperature iznad 12°C, a minimalne iznad 5°C. Nakon toga sledi ponovo period toplijeg vremena.

Aktuelni proračuni numeričkih modela jasno ukazuju da su najave jačeg zahlađenja i snega sredinom meseca od strane nekih medija (i njihovi što amaterskih što profesionalnih izvora) bile u potpunosti neosnovane.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *