Vikend u znaku tropske vrućine: Temperature do 40°C. Sledeće nedelje može biti još toplije, a tropskom talasu se ne nazire kraj?!

Vrućina ne misli da popusti, a tropski talas počeo je u subotu 6. jula, i evo traje punih 6 dana. Trajaće još najmanje 8 dana, dakle najmanje 14 dana tropskog talasa. Tokom većeg dela ovog tropskog talasa merićemo zapravo temperature iznad 35°C, a dani vikenda ozbiljan su kandidat da ponegde bude izmereno i celih 40°C. Padavina će biti na kašikicu, dakle – malo i izolovano.

Prema poslednjim merenjima, u 11 časova, temperature se na području Vojvodine već kreću između 32°C i 35°C. Danas maksimalne temperature do 38°C.

Sporadičnih pljuskova sa grmljavinom može biti u subotu uveče i u noći ka nedelji, i zatim u nedelju uveče i u noći ka ponedeljku. Dakle, ima nade da će tek ponegde, i (vrlo) malo da osveži. Istina je ipak znatno drugačija, u tropskom smo talasu, kojem se ne nazire kraj.

U petak će se minimalne temperature kretati između 22 i 24°C. Maksimalne temperature biće u intervalu od 37 do 39°C.

U danima vikenda očekuju nas zaista neprijatno topla jutra, uz minimume između 23 i 25°C, a što je za oko 6 do 8°C više od normale! Maksimalne temperature kretaće se između 38 i 40°C (u nedelju eventualno od 37 do 39°C).

Čuvajte sebe i pomozite životinjama na ulici

Narednih 8-9 dana, najmanje, postojaće povećan rizik od toplotnih udara, iscrpljenosti, dehidratacije, toplotnih grčeva, sunčanice, kardiovaskularnih problema, problema sa spavanjem i disanjem…
Čuvajte se! 🙏 Ostavljajte činije sa vodom, i po mogućstvu hranom, za naše prijatelje na ulicama, mace, kuce, ptičice… 🫶

Iako je izgledalo da će u nedelju i ponedeljak doći do neznatnog osveženja za oko 2°C, sve je izvesnije da ni to nećemo dočekati. Početak naredne sedmice, kao i sredina, biće još vreliji, uz zabrinjavajuće visoke temperature. Dok u ponedeljak ponovo možemo očekivati maksimume identične onim u danima vikenda, dakle između 38 i 40°C, za utorak (16.07) rastu šanse da prvi put tokom ovog tropskog talasa maksimalna temperatura ponegde pređe 40°C.

Sredinom naredne sedmice moguć je manji pad temperatura za oko 3-4°C, ali maksimalne dnevne ostaju malo iznad 35°C, a zadržavaju se i tropske noći, tako da, verovali ili ne, teško je u ovom trenutku reći kada ćemo imati ono pravo osveženje i pravi predah.

Zbog visokih temperatura, za danas i naredna dva dana, dokle doseže meteo – alarm, RHMZ je aktivirao najviši stepen upozorenja, crveni meteo alarm na nivou cele zemlje, pa tako i Vojvodine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *