VIDEO: Preko 70mm kiše poplavilo ulice Novog Sada, dok je jak vetar obarao stabla! Kakvo vreme nas čeka narednih dana?

Visinski ciklon koji ovih dana utiče na vreme kod nas, čiji se centar danas nalazi i negde iznad naših krajeva, tokom noći je delovima Srema i Bačke doneo nevreme u vidu obilnih padavina i jakog/olujnog vetra, što je rezultovalo i određenom materijalnom štetu. Novi Sad su pogodile obilne padavine sredinom noći, a kiša i danas pada povremeno u većem delu Bačke, Srema, i severnog Banata. Kiše je bilo i u srednjem i južnom Banatu, ali znatno manje u odnosu na ostatak pokrajine.

Nevreme koje je tokom noći, u vremenskom intervalu od 2:30 do 3:30 pogodilo Novi Sad uzrokovalo je obaranje stabala čime je oštećeno nekoliko automobila, dok je obilna kiša uzrokovala poplavu u određenim ulicama i podrumima. Podvožnjaci u Kisačkoj i Temerinskoj ulici takođe su bili pod vodom u prvom delu prepodneva. O svemu je detaljnije izveštavao novosadski portal 021.rs, čije snimke sa terena prenosimo.

Evo i nekoliko snimaka / fotografija koje su objavili članovi društvene mreže Twitter:

Ovako velika količina padavina za kratko vreme u svakom gradu bi izazvala kolaps, ali se stiče utisak da bi situacija na terenu ipak mogla biti bolja, uz adekvatno održavanje infrastukrure, odnosno odvoda i slivnika. Ovaj problem imaju i delovi Beograda, gde je situacija na terenu takođe loša čak i pri manjoj količini padavina.

RC Gradište u 3h noćas (Izvor: DHMZ HR)

Prema radarskim i satelitskim snimcima od noćas, čini se kako je nevreme jače zahvatilo zapadne delove Novog Sada, te su značajno pogođeni i Futog, Begeč, Rumenka, a kasnije noću i mesta prema Temerinu, uključujući i Temerin.

Količina padavina 24h – 20 avgust 14h do 21 avgust 14h (Izvor: Ogimet.com)

U protekla 24 sata u Novom Sadu je palo čak 81mm kiše, a kada govorimo o ostatku Srbije na drugom mestu je Loznica sa 59mm vodenog taloga, a zatim sledi Sremska Mitrovica sa takođe velikih 52mm. U Vojvodini je među lokacijama sa GMS (glavna meteorološka stanica) u protekla 24h najmanje kiše palo u Kikindi – 7.6mm. U proseku, mesta u Vojvodini dobili su 20 do 40mm vodenog taloga.

U proteklih nekoliko meseci, preciznije od maja do juče, u većini mesta (u Vojvodini) nije uspela da padne ova količina kiše koja je pala od petka uveče do danas u 14 časova! Dakle, sada je za nešto manje od dva dana, pala količina koja nije uspela da padne za 3 ipo meseca, što dovoljno govori o intenzitetu aktuelne suše.

Ova kišna epizoda čiji se glavni talas završava danas, a koja će ipak potrajati još nekoliko dana uz pojavu ređih lokalnih pljuskova, nije dovoljna da sanira posledice višemesečne suše, koja je počela još protekle zime. Podsećamo, samo april je u većini mesta bio padavinski u normali, dok je svih ostalih meseci beležen veliki deficit padavina, posebno u srednjem Banatu. Deficit padavina je u većini mesta između 200 i 250mm, tamo gde je situacija malo bolja deficit je 150 do 200mm kiše. Potrebno je da i septembar i oktobar budu padavinski u suficitu, kako bi mogli da pričamo o prekidu i sanaciji suše.

Aktuelna kiša je došla suviše kasno za poljoprivredne kulture (soja, kukuruz, suncokret), i sada čak može predstavljati i vrstu smetnje za žetvu suncokreta, obzirom da će kampanja morati biti prekinuta. Osim što će otežati ulazak mehanizacije u njive u pojedinim delovima Vojvodine gde su padavine bile obimnije, kiša će uticati i na vlagu suncokretovog zrna.

U Srbiji su beležene suše tokom 2012., zatim 2017. godine, kao i ove godine. Možemo primetiti da nam se umerene i jake suše sada događaju na svakih 5. godina, dok je intenzivna suša pogodila druge delove Evrope tokom 2018. godine, i tada je proglašena najvećom u poslednjih 500. godina.

Ove godine pored meteorološke suše (manjak merljivih padavina), imamo izraženu poljoprivrednu sušu (veliki nedostatak vlage u zemljištu), hidrološku sušu (brojne reke su na biološkom minimumu), a kao posledica svega toga uslediće i socio-ekonomska suša, čije ćemo posledice tek osećati narednih meseci. Još uvek je rano za zaključke, obzirom da meteorološko leto traje još 10-ak dana, ali nema sumnje da će ovogodišnja suša biti usporediva sa prethodnim, ako ne i izraženija, kako na nivou Evrope, tako i na nivou Srbije.

Povremeni pljuskovi do četvrtka, zatim otopljenje i preko 30°C

Narednih dana, tačnije sve do petka 26. avgusta, biće promenljivo oblačno uz svakodnevne uslove za kratkotrajnu kišu ili pljusak praćen grmljavinom. Naročito tokom ponedeljka i srede, dok će u utorak i četvrtak u većini mesta ostati suvo vreme. Naravno, obilnije padavine poput ovih danas i juče se ne očekuju, a padavine će biti još lokalnijeg karaktera. Više detalja ćemo pisati sutra u novoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu i Beograd.

Meteogram za Novi Sad 10 dana ECMWF – kraj avgusta

Tokom naredna četiri dana jutarnje temperature će se uglavnom kretati između 15 i 18°C, dok će maksimalne dnevne temperature biti u intervalu od 24 do 28°C do četvrtak, a u četvrtak oko 30°C u najtoplijem delu dana. Tokom svih ovih dana biće sparno, uz relativnu vlažnost od čak 50% u najtoplijem delu dana, pa ćemo tako subjektivno osećati da je temperatura 2-4°C viša od realne.

Sledećeg vikenda, 27 i 28. avgusta, maksimalne temperature ponovo će biti iznad 30°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *