Vetrovito do srede, promenljivo uz povremene padavine veći deo naredne sedmice

Uticaj toplog fronta ciklona sa centrom na severu Afrike večeras se širi preko naših krajeva u vidu kiše slabog do umerenog intenziteta mestimično, uz novo jačanje košave. Od nedelje do srede duvaće pojačan jugoistočni vetar, u nedelju i utorak sa udarima olujne jačine. Od utorka postepen porast temperatura, uz promenljivo vreme tokom većeg dela naredne sedmice. Stabilizacija moguća od petka.

Jak Sredozemni ciklon premeštaće se narednih dana preko Tirenskog mora ka središnjem i severnom Jadranu. Upravo ovaj ciklon, čiji bi centar u utorak mogao imati pritisak <990 hPa, uticaće na vreme kod nas tokom većeg dela sledeće sedmice.

Narednih dana ponovo će biti vetrovito uz jak jugoistočni vetar u nedelju i utorak, a umeren do jak (odnosno nešto slabiji u odnosu na ostala dva dana) u ponedeljak. U nedelju i utorak udari jugoistočnog vetra imaće udare olujne jačine. Na jugu Banata mogući su i orkanski udari.

U nedelju će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa slabom do umerenom kišom i pljuskovima, uglavnom u prvom delu dana. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 12°C, a maksimalne dnevne od 16 do 19°C.

Sinoptička situacija u utorak – jak Sredozemni ciklon (GFS)

U ponedeljak će biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naravno češće u poslepodnevnim i večernjim časovima. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 18 do 20°C.

Nestabilnosti u ponedeljak popodne lokalno mogu doneti obilniju kišu (ECMWF Swiss 4×4) – meteologix.com

U utorak i sredu bez bitnije promene vremena, promenljivo i nestabilno, a uz postepen porast temperatura maksimalne temperature u sredu će se kretati između 22 i 24°C. Jugoistočni vetar će u sredu konačno biti u slabljenju, a od četvrtka 18. maja vetar menja smer na severni i severozapadni.

Za detaljniju prognozu po danima narednih dana pratite našu trodnevnu prognozu vremena za Vojvodinu i Beograd.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *