Veoma toplo još sutra, od utorka prijatne letnje temperature

U ponedeljak i utorak očekuju se i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u popodnevnim i večernjim satima, ali uz uslove tokom celog dana. Još u ponedeljak se zadržava veoma toplo vreme, ali uz neznatno prijatnije temperature u odnosu na petak i subotu, kao što je to bio slučaj i danas. Od utorka pa sve do kraja nedelje, odnosno do 14-15. avgusta maksimalne temperature ne bi prelazile 30°C.

Anticiklon koji će se nalaziti najpre na zapadu Evrope, a potom se premeštati prema severoistoku, odnosno ka Skandinaviji, usloviće strujanje hladnijeg vazduha sa severoistoka ka našem području u narednim danima, dok će vrućine pogađati zapad i jugozapad Evrope.

Temperatura na 850hPa (1500m) u četvrtak popodne ECMWF (meteologix.com)

Danas su se dnevne temperature kretale između 31 i 34°C, uz uglavnom umeren severni i severoistočni vetar.

Sutra će tokom celog dana biti uslova za pljuskove i grmljavinu, ali će veća verovatnoća važiti za poslepodnevne i večernje sate. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog pravca, uglavnom istočni i severoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 17 i 19°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 32 do 34°C.

U utorak bez bitnije promene vremena, preovladavaće promenljivo oblačno vreme, uz praktično celodnevnu šansu za lokalne pljuskove i grmljavinu, ali uz očekivano nešto češću pojavu u poslepodnevnim i večernjim časovima. U utorak će duvati slab do umeren severni i severozapadni vetar. Jutarnje temperature će se kretati između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne temperature biće znatno niže u odnosu na ponedeljak, i kretaće se od 25 do 28°C.

Pljuskovi koji bi mogli zahvatati i šire područje i to u utorak pre podne po ECMWF modelu (meteologix.com)

Kao i uvek kod padavina lokalnog karaktera, u nekim krajevima će se zadržati potpuno suvo vreme, dok optimistične predikcije ukazuju na 20-30mm kiše lokalno tokom naredna dva dana. Osim u slučaju pozitivnog iznenađenja sa količinom padavina, očekivana količina kiše, kao i njen prostorni raspored, neće biti dovoljno za ozbiljnije ublažavanje posledica suše u Vojvodini.

Za više svežih informacija, obzirom da su izračuni modela još promenljivi, savetujemo da nas pratite na društvenim mrežama, i da pratite nova ažuriranja trodnevne prognoze.

Bez vrućina do kraja sedmice

U sredu i četvrtak očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, uglavnom suvo i prijatno toplo. Tokom ova dva dana jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 15 i 18°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 26 do 29°C, odnosno u skladu sa višegodišnjim prosekom za sredinu avgusta. Duvaće uglavnom umeren severni i severoistočni vetar.

Tokom petka i subote zadržavaju se prijatne letnje temperature uz maksimume do 30 stepeni Celzijusa. Novi tropski talas moguć je, ali još uvek ne i izvestan, od nedelje ili ponedeljka, 14-15. avgusta, kada bi maksimalne temperature ponovo prelazile 30°C …

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *