Veoma toplo do utorka, zatim prijatnije, ali bez značajnijih padavina

Da avgust ume da bude pravi letnji, izuzetno topao i sa meteorološke strane gledišta monoton mesec – pokazao nam je i ovogodišnji avgust. Tropski talas koji je počeo još 18. avgusta i dalje je u punoj snazi, međutim njegov kraj nazire se od utorka. Dok će na zapadu regiona biti osetno hladnije uz lokalno i obilnije padavine u utorak, kod nas se ipak očekuje najpre manji pad temperatura koji će proći bez značajnije kiše.

Naredna dva dana pretežno sunčano i veoma toplo

U nedelju i ponedeljak zadržava se pretežno sunčano i veoma toplo vreme. U poslepodnevnim časovima može biti nešto više oblačnosti, naročito u ponedeljak, međutim radi se o uglavnom visokim oblacima kroz koje će se probijati sunčevi zraci.

Treba istaći i da će tokom ova dva dana duvati slab i umeren jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 18 i 22°C (ponegde tropska noć), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 32 do 34°C.

Slab i umeren jugoistočni vetar u nedelju (ARW)
Slab i umeren jugoistočni vetar u nedelju (ARW)

U nedelju i ponedeljak očekuju se niske vrednosti relativne vlažnosti vazduha, često ispod 25%, a u ponedeljak ponegde i ispod 15% što nisu uobičajene vrednosti za naše područje, a naročito ne u letnjem periodu.

Vrlo niska vlažnost vazduha u ponedeljak (ARW)
Vrlo niska vlažnost vazduha u ponedeljak (ARW)

Od utorka temperature u normali

Hladni front čiji se prelazak preko naših krajeva očekuje u utorak u prvom delu dana „oduvaće“ vrućine sa ovog područja, a naročito na zapadu regiona, gde će ova promena biti znatno intenzivnija.

Na području Vojvodine, ali i ostatka Srbije, tokom prelaska ovog hladnog fronta ne treba očekivati značajnije padavine, a pad temperatura biće znatno manji u odnosu na recimo susednu Hrvatsku. Duvaće umeren severozapadni vetar.

Temperature u regionu u utorak sredinom dana (GFS)
Temperature u regionu u utorak sredinom dana (GFS)

Tako će se maksimalne temperature u utorak kretati između 26 i 30°C, a postoji mogućnost da ipak bude još malo svežije, o čemu ćemo svakako pisati u narednim danima. U drugom delu dana biće promenljivo oblačno vreme, a samo ponegde se očekuje i kratkotrajna kiša ili pljusak praćen grmljavinom.

U sredu i četvrtak treba očekivati promenljivo oblačno i prijatno toplo vreme, u sredu sa dužim sunčanim periodima. Maksimalne temperature tokom ova dva dana kretaće se između 25 i 29°C. Jutarnje temperature će takođe biti u padu, i kretaće se oko 15°C.

U petak 6. septembra moguća osetnija promena

Od petka je još uvek samo u domenu mogućnosti značajnija promena vremena koja bi dovela do značajnijeg pada temperatura i konkretnijih padavina. Postoje tendencije da bi se dnevni maksimumi spustili na ispod 25°C, a jutarnji minimumi na oko 10°C.

Pratićemo ovu moguću promenu krajem sledeće sedmice i u predstojećim danima i svakako izveštavati o svakoj promeni.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!