Uz ledena jutra i čestu maglu snega će na tlu biti do petka, potom sledi otopljenje

Sneg je tokom jutarnjih i prepodnevnih časova prestao da pada na području Vojvodine, dok je u nastavku dana uz delimično razvedravanje u većini predela bilo i sunčanih intervala. Sa prestankom padavina i slabljenjem oblačnosti usledilo je i intenzivno hlađenje prizemnog sloja, pa je već večeras u Vojvodini vrlo hladno, uz aktuelne temperature u 21h između -12 i -3°C.

Narednih dana preovladavaće promenljivo oblačno i prohladno vreme sa retkim sunčanim periodima. Uz snežni pokrivač na tlu i izostanak značajnijeg mešanja vazduha u vidu vetra, kao i postepenu toplu advekciju vazduha po visini od utorka, očekuje se stvaranje temperaturne inverzije. To bi značilo idealne uslove za formiranje niske oblačnosti i čestu pojavu magle u narednim danima, što bi uz intenzivno noćno hlađenje zadržavalo hladan vazduh “zarobljenim” i tokom dana, tako da se u narednim danima generalno očekuje hladno vreme, uz temperature ispod prosečnih vrednosti. U noći ka utorku, kao i u utorak ujutru, mestimično će provejavati sneg, pre svega u Banatu, gde može doći i do malog povećanja visine pokrivača.

Smanjena vidljivost širom Vojvodine u ponedeljak ujutru (ARW)
Smanjena vidljivost širom Vojvodine u ponedeljak ujutru (ARW)

Minimalne temperature u narednim danima kretaće se uglavnom između -10 i -5°C, i to će potrajati sve do petka ujutru, uz manja odstupanja u zavisnosti od oblačnosti i magle. Nije isključeno da ponegde bude i hladnije, uz minimalnu temperaturu ispod -15°C. Jutarnje temperature, kao i dnevne, biće u porastu od petka. Maksimalne temperature u narednim danima kretaće se uglavnom između -4 i 0°C, međutim jasno je da će tu veliku ulogu imati zadržavanje magle i niske oblačnosti, tako da bi naročito u sredu moglo biti i hladnije, dok će u slučaju da magla i niska oblačnost narednih dana ponegde “omanu” temperatura nesumnjivo biti u plusu, ali za to su manje šanse.

Vrlo niske noćne temperature u narednim danima (ARW)

Detaljnu prognozu za ponedeljak, utorak i sredu možete pročitati na našoj stranici: https://vojvodinameteo.rs/vremenska-prognoza-za-vojvodinu/

Shodno očekivanjima, snežni pokrivač na tlu Vojvodine potrajaće barem do petka. Razbijanje očekivane temperaturne inverzije moguće je od četvrtka, kada bi trebalo da počne da duva pojačan jugoistočni vetar, pa će tako od petka uslediti porast temperatura. U slučaju da košava ne probije inverziju, u petak se možemo “družiti” i sa ledenom kišom, ali o tome više detalja u narednim danima, za sada nema mesta panici. Od subote treba očekivati dalji rast temperatura.

Budite oprezni zbog magle i poledice

Sneg jeste prestao, putevi se raščićavaju i situacija u saobraćaju se popravlja. Od sutra sledi nova radna sedmica, pa će tako na ulicama biti frekventnije. Ipak, nema mesta opuštanju, i mi vam skrećemo pažnju da povedete računa u saobraćaju i da uz mere dodatne opreznosti tako zaštitite sebe i druge. Smanjena vidljivost u vidu magle, i poledica na putu koja se očekuje, nikako nisu dobri saveznici na putu, i često se u takvim situacijama dešavaju najteže saobraćajne nesreće.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *