Unapređena građanska merenja kvaliteta vazduha u Zrenjaninu

Udruženje Zrenjaninska akcija (ZRAK) iz Zrenjanina u okviru projekta “Za čistiji vazduh u Zrenjaninu” početkom decembra postavilo je dva merna uređaja na lokacijama Duvanika i Centar (magistrala). Projekat je finansiran od strane FOD fond za otvoreno društvo u saradnji sa ISAC fondom (centar za međunarodne i bezbednosne poslove). Uređaji su postavljeni sa ciljem praćenja kvaliteta vazduha u gradu Zrenjaninu. Uređaji poseduju senzore za merenje ugljen dioksida (CO2), TVOC (isprarljiva organska jedinjenja), PM2.5 čestica (fina prašina / nevidljive suspendovane čestice), azot dioksida (NO2), te prizemnog Ozona (O3).

Vrednosti ugljen dioksida (CO2) bile su u granicama normale na obe lokacije, dok su vrednosti isparljivih ogranskih jedinjenja (TVOC) bile značajno povišene na lokaciji Centar (magistrala), a povremeno povišene na lokaciji Duvanika. Vrednosti PM2.5 čestica bile su najčešće u kategoriji dobro i prihvatljivo, a ređe i zagađeno – naročito na lokaciji Centar (magistrala). Vrednosti azot dioksida (NO2) su imala najveća odstupanja od propisanih normi, na lokaciji Centar (magistrala) najčešće u kategoriji prihvatljivo, a na lokaciji Duvanika u kategoriji zagađeno, a povremeno i jako zagađeno. Vrednosti prizemnog ozona (O3) su bile gotovo isključivo u kategoriji – odlično.

Duvanika (januar) – CO2 i TVOC
Duvanika (januar) – PM2.5 i NO2
Duvanika (januar) – Ozon
Magistrala (januar) – CO2 i TVOC
Magistrala (januar) – PM2.5 i NO2
Magistrala (januar) – Ozon
Duvanika (februar) – CO2 i TVOC
Duvanika (februar) – PM2.5 i NO2
Duvanika (februar) – Ozon
Magistrala (februar) – CO2 i TVOC
Magistrala (februar) – PM2.5 i NO2
Magistrala (februar) – Ozon

U skorijem periodu, a najverovatnije krajem marta / početkom aprila planira se premeštanje jednog od senzora, a najverovatnije sa Duvanike, na lokaciji blizu novog emitera zagađujućih materija, fabrike guma “LingLong”.

Po završetku grejne sezone, odnosno tokom aprila meseca, pristupiće se detaljnijoj obradi i analizi beleženih parametara, što će biti predstavljeno javnosti. Tada će se pristupiti i korelaciji podataka između vrednosti zagađujućih materija u vazduhu i izmerenih meteoroloških podataka sa stanice koja je takođe nabavljena i postavljena u okviru projekta “Za čistiji vazduh u Zrenjaninu”.

Postavljena i AMS

U sklopu projekta postavljena je i automatska meteorološka stanica (AMS) na odabranoj lokaciji u centru Zrenjanina, a koja je visokog kvaliteta – marke Davis, i meri sve neophodne meteorološke elemente kao što su: temperatura i relativna vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, smer i brzinu vetra, te količinu padavina. Stanica je modularna, i ima mogućnost nabavku dodatnih senzora za potrebe poljoprivredne proizvodnje (temperatura u vlažnost zemljišta, UV indeks i sunčevo zračenje, …), kao i za merenje zagađenja vazduha (PM čestica). Stanicom upravlja i održava je naša organizacija – VojvodinaMeteo, a podaci će biti javno dostupni na našim stranicama od aprila, najkasnije maja meseca.

Radove na instalaciji meteorološke stanice pomogli su fenomenalni momci iz Limarski radovi Žegarac, bez kojih postavljanje anemometra za merenje brzine i smera vetra ne bi bilo moguće.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *