Uglavnom suvo do kraja sedmice, iznadprosečno toplo vreme će potrajati

Do kraja aktuelne sedmice očekuje se malo do umereno oblačno vreme na području Vojvodine, samim tim i uglavnom suvo i bez padavina. U sredu i četvrtak moguća je kratkotrajna kiša ponegde, dok će u petak i za vikend biti sasvim suvo. U danima do vikenda biće uslova za noćne i jutarnje magle, dok će nakon toga jutarnje magle izostajati, obzirom na pojačan jugoistočni vetar koji se očekuje.

Odstupanje temperatura od normale u nedelju 19.10 po GFS modelu (tropicaldibits.com)

Tokom srede i četvrtka biće promenljivo oblačno uz uslove za ređu pojavu kratkotrajne kiše, koja će biti jedva merljiva. U većini mesta ostaje suvo. Kao što je već pomenuto, noću i ujutru očekuje se mestimična pojava magle. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C. U petak bez bitnije promene, ali nakon jutarnje mestimične magle, tokom dana ipak treba računati na nešto više sunčanih intervala u odnosu na prethodna dva dana. Tokom srede i četvrtka duvaće slab, ređe umeren, istočni i severoistočni vetar. U petak će duvati umeren vetar istočnih smerova.

OPASNOST od zagađenog vazduha

Stabilno vreme, uz povišen vazdušni pritisak, i izostanak značajnijeg prizemnog mešanja vazduha (vetra) u danima do vikenda, pogodovaće zagađenju vazduha. Zato narednih dana na žalost treba očekivati loš kvalitet vazduha, kao što je to bio slučaj i u prethodnih nekoliko dana. Koncentracije zagađenja mogu ugroziti osetljive grupe poput hroničnih bolesnika, trudnica, i male dece.

Tokom vikenda se očekuje pretežno sunčano, suvo, i malo toplije vreme tokom dana. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 21 do 23°C. Duvaće umeren jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno na udare jak.

Miholjsko leto “dodaje gas” sledeće sedmice

Sredinom sledeće sedmice, u sredu i četvrtak, dnevne temperature bi mogle dostizati i 25°C, dok je “normala” za maksimalne temperature tokom druge dekade oktobra uglavnom između 16 i 20°C. Jasno je da bi to bile temperature daleko iznad normale.

Odstupanje temperatura od normale na 850hPa krajem sledeće sedmice po GFS modelu (tropicaldibits.com)

Globalni numerički modeli još uvek se razilaze za drugu polovinu sledeće sedmice. Dok jedni (ECMWF) predviđaju priliv hladnijeg vazduha na naše područje tokom 20/21. oktobra, drugi (GFS) upravo tada vide kulminaciju toplog talasa, uz mogućnost da živa u termometrima čak i pređe 25°C, što odavno nismo merili, svega 2 dana krajem septembra, a pre toga oko 14. septembra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *