U Vojvodini najtopliji Vršac, u Nišu preko 37°C, od sutra prijatnije

Danas je najviša maksimalna temperatura na području Vojvodine izmerena u Vršcu gde je živa u termometru dostigla 35.3°C, dok je na nivou cele Srbije maksimalna temperatura danas izmerena u Nišu gde je zabeleženo 37.4°C u najtoplijem delu dana.

Maksimalne temperature - 2. jul 2019
Maksimalne temperature – 2. jul 2019 (Izvor: ogimet.com)

Posle Niša, vrlo visoka temperatura danas je zabeležena u Kruševcu gde je izmereno 37°C okruglo, zatim slede Dimitrovgrad i Negotin sa 36.6°C.

Kada govorimo o Vojvodini, nakon Vršca slede Banatski Karlovac i Novi Sad sa 35°C, dok je u Zrenjaninu zabeleženo maksimalnih 34.7°C. Temperatura danas nije dostigla 30°C jedino na Kopaoniku.

Uz relativno visoku vlažnost vazduha subjektivni osećaj temperature danas je u većem delu zemlje bio preko 40°C, a tako je bilo i u Vojvodini.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/posts/2363183570629918

Standardizacija merenja

Danas je, kao i svaki put čim se temperature kreću oko ili prelaze 35°C stizao veliki broj fotografija u naš inbox, ili u formi komentara, kako su danas bile znatno više temperature od zvanično zabeleženih i prikazanih.

“Ne smete da objavite da su temperature još više, da se ne bi obustavio rad”

“Kod mene na suncu danas 51°C”

“Kod mene auto izmerio 42°C”

“Aplikacija mi prikazuje 36°C, verujte tačna je”

samo su neki od današnjih komentara.

Na domaćem sajtu meteorološke tematike MeteoLogos možete pročitati o meteorološkim stanicama i instrumentima, kao i o načinu na koji se ispravno meri temperatura vazduha.

Za meteorološka merenja i osmatranja postoji standardizacija, kako bi ona mogla da se porede. Meriti temperaturu na suncu, ili pored nekog objekta (tela) koje se prethodno zagrejalo usled intenzivnog sunčevog zračenja – nema nikakvog smisla. Svakim zalaskom sunca iza oblaka temperatura će početi naglo da opada, i to je samo jedan od primera.

Temperatura vazduha meri se na 2m visine, u meteorološkom zaklonu (hladu), iznad travnate površine. Tako je uvek bilo i biće, a to je propisala WMO (Svetska meteorološka organizacija). Pa, na šta bi ličila meteorološka merenja i osmatranja kada bi ih sprovodio svako na svoj način, uz pomoć različitih instrumenata?

Naravno, naš cilj nikako nije da umanjimo osećaj da je danas bilo veoma vruće – naprotiv, danas je bilo izuzetno toplo, sa temperaturama znatno i ekstremno iznad prosečnih vrednosti za prvu dekadu jula. Sigurno je da danas nije bilo jednostavno raditi na otvorenom i da bi kriterijume o obustavi rada možda trebalo korigovati, ali mi nismo nadležna adresa za polemiku o tome.

Noćas ređa pojava pljuskova, od sutra prijatnije

Uz prolazak oslabljenog hladnog fronta tokom predstojeće noći očekuje se i destabilizacija atmosfere uz ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

U sredu i četvrtak preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i znatno prijatnije u odnosu na ponedeljak i utorak, ali još uvek toplo. U četvrtak čak nije isključen ni po koji izolovan pljusak praćen grmljavinom.

U sredu će se jutarnje temperature kretati između 19 i 22°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 28 do 30°C. U četvrtak jutarnje temperature između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne od 26 do 28°C – dakle četvrtak će biti prijatniji od srede.

Maksimalne temperature u regionu u četvrtak (ARW)
Maksimalne temperature u regionu u četvrtak (ARW)

U petak i subotu opet oko i preko 30°C

U petak i subotu očekuje se novi porast temperatura uz pretežno sunčano i stabilno vreme. Dnevne temperature kretaće se oko 30°C, u subotu i malo iznad 30 stepeni Celzijusa.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *