U Vojvodini jutros i do -19°C, Grčku i Tursku pogodila snežna oluja uz 30cm snega u Atini (FOTO)

Na području Vojvodine živa u termometru jutros se spustila do -19.1°C koliko je izmereno u Banatskom Karlovcu. Odmah potom sledi Vršac sa -18.4°C, dok je najviša temperatura iznosila takođe vrlo niskih -10.7°C u Novom Sadu. Grčku i Tursku je u protekla 24h pogodio snažan ciklon koji je uz pad temperatura doneo velike količine snega uz grmljavinu, a na ostrvu Andros zabeležen je i tornado.

Snežna oluja sa obilnim snežnim padavinama, za zimski period godine većom količinom električnog pražnjenja, te češćom pojavom pijavica i tornadom, zabeležena je juče na jugoistoku Evrope, tačnije u delovima Grčke i Turske. Radi se zaista o velikoj površini, a mnoga ostrva jutros su prekrivena snegom!

Uz veći dotok hladne vazdušne mase na pomenuto područje, u kontaktu sa morskom površinom, dolazi do idealnih uslova za formiranje krupnih pahulja snega koje brzo prekriju sve površine. Tako jutros prema zvaničnim merenjima ima 30cm snega, a nezvanično u višim delovima grada i do neverovatnih pola metra. Na Skijatosu je palo 20cm snega, dok je u Turskoj, tačnije Istanbulu – palo oko 25cm snega.

U delovima Grčke i Turske tako nema struje, škole ne rade, paralisan je saobraćaj, a otkazani su i mnogi letovi zbog loših vremenskih uslova. Situacija je danas nešto bolja u odnosu na sinoć. U Albaniji je takođe ispodprosečno hladno vreme, te su osnovne i srednje škole privremeno zatvorene.

Sneg je izazvao veliki broj polomljenih stabala, a ima i povređenih osoba, prema pisanju medija. Krivac za ovakav razvoj situacije jeste prodor vrlo hladnog vazduha iz Sibira na područje Grčke i Turske, uz razvoj ciklona u Sredozemlju. Nema sumnje da su padavine dodatno podstaknute efektom toplog jezera (snow lake effect) uz konvektivnu aktivnost koja je karakteristična za letnji period godine.

U Sjenici jutros -25°C, u Vojvodini do -19°C

Na području Srbije najniža zvanično izmerena temperatura jutros je u Sjenici, gde se živa u termometru spustila do -25°C. Na području Vojvodine temperatura se najniže spustila u Banatskom Karlovcu i Vršcu.

Minimalne temperature 25.1.2022 – Ogimet

Ovo je bilo najverovatnije i najhladnije jutro ove zime, i nije ništa neuobičajeno za naše područje, kako temperatura u Sjenici, tako i temperature koje su se tokom prethodne noći i jutra merile na području Vojvodine. Naravno, zima nije gotova, i februar nosi potencijal za velike minuse, u šta smo se uverili i u februaru 2012.godine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *