U sredu i četvrtak osetno toplije, ali se bliži promena koja označava kraj leta

Danas nas poput jučerašnjeg očekuje još jedno prohladno jutro, i dnevne temperature oko i malo ispod normale za drugu dekadu septembra. Potom će u sredu i četvrtak biti osetno toplije, da bi u petak usledila nova promena vremena koja će označiti kraj temperatura iznad 30°C za ovu godinu. U petak i subotu može se očekivati veća količina kiše.

Danas ujutru i pre podne biće u znaku pretežno sunčanog vremena. U poslepodnevnim časovima očekuje se slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti, bez padavina. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 12°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 23 do 25°C. U utorak će duvati slab do umeren severozapadni vetar, uveče u okretanju na južni i jugoistočni.

U sredu se već očekuje više oblačnosti iznad našeg područja, ali će se raditi o visokim oblacima, kroz koji će se veći deo dana probijati Sunce. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 28 do 30°C. Duvaće uglavnom umeren jugozapadni vetar.

Iznadprosečno toplo u sredu u većem delu Evrope (ECMWF) – meteologix.com

U četvrtak u prvom delu dana bez bitnije promene, ali uz još više oblaka, a manje Sunca – biće promenljivo oblačno i toplo. U kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima, kao i u noći prema petku, treba očekivati destabilizaciju atmosfere, uz pojavu kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Duvaće uglavnom umeren zapadni i jugozapadni vetar. U četvrtak se očekuju neobično prijatne jutarnje temperature za ovo doba godine, između 17 i 20°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 28 do 30°C.

Kraj sedmice u znaku jeseni

Još uvek je rano govoriti o detaljima, kao što je očekivana količina padavina, kao i konačan intenzitet zahlađenja, ali sve je izvesnije da nas u petak očekuje promena vremena koja bi označila kraj temperatura od 30°C i više stepeni, koje ćemo poslednji put ove godine beležiti u sredu i četvrtak, a u južnim predelima Srbije i tokom petka. Podsećamo, temperature oko 30°C smo merili i 7-8. septembra.

Zimska sinoptička situacija krajem sedmice (ECMWF) – meteologix.com

U petak se očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Radi se o premeštanju hladnog fronta i predfrontalnim nestabilnostima, a koji će preći preko naših krajeva u petak krajem dana i u noći ka suboti. Postojaće uslovi i za vremenske nepogode, pre svega u vidu obilnih padavina na manjem području, ali nije isključena ni pojava jakog i olujnog vetra i pojava grada. O ovome će imati više smisla pisati u sredu ili tek četvrtak

Potom bi subotu i nedelju, dane predstojećeg vikenda, obeležilo oblačno i tmurno vreme, povremeno sa kišom. Više padavina očekuje se u subotu, dok bi u nedelju tek u drugom delu dana došlo do prestanka padavina i delimičnog razvedravanja.

Dnevne temperature u danima predstojećeg vikenda ostaće ispod 20°C, što više priliči oktobru. Više detalja o promeni vremena od petka, pisaćemo u četvrtak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *