U proseku do sada palo 10-20mm kiše, nove lokalne padavine večeras i noćas

U petak smo merili temperature između 37.4°C u Sremskoj Mitrovici i 40.0°C u Banatskom Karlovcu, kada govorimo o stanicama koje su u sistemu RHMZ Srbije. Naša stanica u Zrenjaninu (centar) izmerila je 39.9°C, dok je stanica na kraju grada (RHMZ) merila maksimalnih 39.5°C. Sinoć, noćas, i danas u prvom delu dana na području Vojvodine akumuliralo se uglavnom 10 do 20mm kiše, ali ima i lokacija koje su ostale na ispod 10mm, ili se skupilo i do 30mm taloga.

Na žalost, u Vojvodini se ne nalazi veliki broj automatskih kišomera, ili pak njihovi podaci nisu javno dostupni, onako kako bi trebalo, jer meteorološki podaci bi trebalo da budu javno blago. O tome više nekom drugom prilikom, ali želeli smo da skrenemo pažnju da je prikupljanje podataka otežano, i da se uvek može javiti neko sa drugačijom tvrdnjom kako je “izmerio više ili manje”.

Padavine do 14h 20. avgust (Izvor: ogimet.com)

Prema raspoloživim podacima na GMS (glavne meteorološke stanice) u protekla 24h (12-12UTC, odnosno od 14h 19.08 do 14h 20.08) palo je od 3.0mm u Banatskom Karlovcu do 21.0mm kiše koliko je izmereno na Paliću. Veći broj stanica meri količine između 10 i 20mm, odnosno – Beograd 20mm, Sremska Mitrovica 16mm, Zrenjanin 11mm, Sombor 11mm…naša automatska stanica u centru Zrenjanina meri 15.2mm vodenog taloga od ponoći do 18 časova. Izveštaji u našoj Facebook grupi su prikazali i do 30mm kiše, koliko je recimo pokazao privatni kišomer u Kovačici.

Sinoć, prilikom prvog talasa promene vremena, u sklopu predfrontalnih nestabilnosti, bilo je i pojave jakog i olujnog vetra, koji je uglavnom u delovima Bačke naneo i određenu materijalnu štetu. Pojava grada bila je izuzetno retka.

Biće još kiše i grmljavine

Padavine u prvom delu dana nesumnjivo su bile iznad očekivanja, što je za posledicu imalo mirno i tmurno popodne (zbog zadržavanja slojaste oblačnosti i izostanka Sunca na širem području). Razvoj konvektivne oblačnosti već je trebao biti u toku, ali je to izostalo, i imamo relativno čist radar.

To će verovatno za posledicu imati manje padavina večeras i noćas, u odnosu na prognoze juče i jutros, ali i dalje bi trebalo očekivati pojavu kiše i grmljavine lokalnog karaktera. U proseku, treba računati na još 10-20mm kiše u narednih 12 sati, ali naravno biće i odstupanja od ovih vrednosti.

Izuzev izolovano obilne kiše za kratko vreme tokom večeri i noći, vremenske nepogode u vidu grada ili olujnog vetra se NE očekuju.

Prognozu za nedelju, ponedeljak i utorak možete pročitati na našoj stranici trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *