U ponedeljak mereno i do 39°C, osveženje stiže danas, i potrajaće do vikenda

Više se ne mogu ni brojati toplotni talasi ovog leta, ali recimo da smo na kraju četvrtog talasa vrelog vazduha iz Afrike. Kulminacija je bila upravo juče, u ponedeljak, uz maksimalne temperature do 39.1°C koliko je izmereno u Nišu, dok je u Vojvodini temperatura najviše dostizala 38.5°C, i to u Banatskom Karlovcu, koliko je inače izmereno i u glavnom gradu. Od danas do vikenda očekuju nas prijatnije temperature, od srede uz sveža jutra, ali gotovo bez ikakvih padavina, dok već od subote sledi novi osetniji porast temperatura.

Maksimalne temperature u ponedeljak 16.08 (Izvor: ogimet.com)

Noćas, tačnije u 1h, temperature se na području Vojvodine kreću između 22 i čak 28°C koliko se meri u Zrenjaninu i Vršcu. Zaista teška i netipično vrela noć za naše krajeve, koja sigurno neće imati povoljan uticaj na kvalitet sna, kao i na opšte stanje hroničnih bolesnika.

Osveženje već danas, ali sa vrlo malo padavina

Već tokom prepodneva doći će do delimičnog naoblačenja, a u nastavku dana očekuje se mestimična pojava kiše i ređih pljuskova sa grmljavinom. Treba istaći da će količina padavina uglavnom biti mala, a u nekim mestima će se zadržati potpuno suvo vreme – bez kapi kiše. Uslovi za vremenske nepogode i izraženije grmljavinske procese ne postoje, ali će biti umerenog, na kratko i jakog severozapdnog vetra tokom premeštanja hladnog fronta, u jutarnjim časovima, i prvom delu prepodneva.

Padavine tokom utorka samo u tragovima (ECMWF – meteologix.com)

Minimalne temperature kretaće se između 19 i 25°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 24°C na krajnjem severu, do 29°C na jugoistoku Vojvodine.

Prijatne temperature potrajaće do vikenda

Dok će u sredu preovladavati umereno do pretežno oblačno vreme, uz uslove za ređu i kratkotrajnu pojavu kiše (simbolična količina), četvrtak i petak obeležiće pretežno sunčano vreme, uz tek slab razvoj dnevne oblačnosti.

U sredu će se jutarnje temperature kretati između 13 i 17°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 23 do 26°C. Duvaće uglavnom umeren, severni i severozapadni vetar.

U četvrtak i petak očekuju se sveža jutra, uz minimalne temperature između 10 i 14˘C u četvrtak, odnosno 12 i 15˘C u petak. Dnevne temperature u četvrtak će se kretati između 26 i 29°C, a u petak od 29 do 31°C.

Sveže jutro u regionu u četvrtak (WRF)

Novi talas vrelih temperatura izvestan

Već u danima vikenda, 21 i 22. avgusta, ponovo ćemo se “krčkati” na temperaturama do 33°C u subotu, odnosno do 35°C u nedelju. Kako stvari stoje temperature od oko 35°C u najtoplijem delu dana zadržale bi se i u prvoj polovini naredne sedmice, ali o tome svakako više informacija kada se vikend približi.

Do tada, iskoristite predstojeće osveženje za adekvatniji odmor, i aktivnosti na otvorenom.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *