U petak do 39°C, nestabilno i prijatnije tokom vikenda

Narednih dana naše područje biće pod uticajem ciklonske aktivnosti uz aktivnu atmosferu, odnosno lokalne konvektivne procese. U noći ka suboti se očekuje i prelazak hladnog fronta preko našeg područja, te će nakon izuzetno vrelog petka uslediti prijatnije temperature u danima vikenda, a što se posebno odnosi na nedelju.

U petak tokom većeg dela dana pretežno sunčano, kasnije popodne i uveče uz umereno naoblačenje, ali bi u većini mesta ostalo suvo. Tek uveče i u noći ka suboti, u zapadnoj polovini Vojvodine (zapadno od reke Tise) očekuje se destabilizacija atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i moguće vremenske nepogode sa jakim i olujnim vetrom. Jutarnje temperature kretaće se između 18 i 21°C, a maksimalne dnevne od 37 do 39°C, a nije isključeno i da negde bude izmereno celih 40 stepeni. Tokom većeg dela dana duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, uveče u okretanju na zapadni i severozapadni i u pojačanju, u sklopu (ređih) lokalnih pljuskova jak. Visinsko strujanje biće južno i jugozapadno (oblaci će se premeštati prema severu i severoistoku).

Kulminacija tropskog talasa sutra popodne po ICON modelu (meteologix.com)
Američki GFS najraspoloženiji za večernje pljuskove sa grmljavinom (meteologix.com)

U subotu će biti promenljivo oblačno i nestabilno. U noći ka suboti i u subotu u prvom delu dana očekuje se ređa pojava lokalnih pljuskova, dok će kasnije popodne i uveče biti nestabilnije uz češću pojavu grmljavinskih pljuskova i moguću pojavu vremenskih nepogoda – sa lokalno obilnijim padavinama za kratko vreme,pojavom jakog i olujnog vetra, a moguća je i pojava grada. Visinsko strujanje će biti južno (oblaci će se premeštati prema severu). Minimalne temperature kretaće se između 19 i 22°C, a maksimalne dnevne od 28 do 32°C.

Biće predela sa vrlo malo kiše, ali i sa obilnim padavinama u subotu po ECMWF modelu, a slažu se i ostali (meteologix.com)

U nedelju će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme uz kraće sunčane intervale i lokalne pljuskove. Za razliku od subote, u atmosferi će biti manje energije, te se grmljavine i vremenske nepogode ne očekuju, što ne znači da lokalno neće biti obilnijih padavina. Jutarnje temperature kretaće se između 17 i 19°C, a maksimalne dnevne od 24 do 27°C.

Moguć dugotrajniji uticaj ciklona

Numerički modeli u ne tako malom procentu simuliraju duže zadržavanje ciklonske aktivnosti u našim krajevima, te bi promenljivo vreme moglo da se nastavi i početkom i sredinom naredne sedmice, odnosno gotovo do kraja meseca. Ovo deluje vrlo iznenađujuće i gotovo nestvarno, nakon dugog perioda suše.

Naravno, još uvek je vrlo upitno hoće li do takvog scenarija i doći, ali vredi spomenuti da proračuni idu u tom pravcu. Tako bi u većini dana naredne sedmice bilo uslova za mestimičnu kišu i pljuskove, dok maksimalne temperature ne bi prelazile 30°C barem do petka 26. avgusta.

Meteogram za Sremsku Mitrovicu 10 dana po ECMWF modelu

Više detalja o vremenu naredne sedmice pisaćemo u nedelju 21. avgusta, a narednih dana savetujemo da pratite našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd, koja će se svakodnevno ažurirati, uz nove detalje o vremenu u subotu, nedelju i ponedeljak.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 551

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *