U nedelju krajem dana promena vremena uz moguće nepogode, promenljivo i svežije bar do 12. jula

Sutra krajem dana do nas stiže hladni front koji će se sporo premeštati najpre preko Vojvodine, a potom i preko zapadnih i centralnih delova ostatka Srbije. Tokom prva tri dana predstojeće sedmice na vreme kod nas uticaće polje niskog vazdušnog pritiska, a vrlo je moguće da će se ono održati i duže nad našim područjem. Sutra nakon vrlo toplog dana, kasno poslepodne i uveče očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom uz mogućnost za vremenske nepogode, dok će narednih pet dana obeležiti promenljivo i svežije vreme, naročito od utorka kada će dnevne temperature nakon prolaska novog hladnog fronta biti do 25°C.

U nedelju nakon toplog dana moguće vrlo izražene nestabilnosti

Ujutru i pre podne preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena. Uglavnom će biti suvo, međutim ponegde ne treba isključiti samo kratkotrajnu kišu ili pljusak.

Tek u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima očekuje se jača destabilizacija atmosfere uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za pojavu vremenskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama na lokalnom nivou.

Ponegde jak i olujan vetar očekuje se u nedelju (ARW)
Ponegde jak i olujan vetar očekuje se u nedelju (ARW)

Lokalno intenzivniji razvoj konvektivne oblačnosti treba očekivati u predelima južno od Novog Sada i Zrenjanina, međutim nemoguće je u ovim situacijama prognozirati za konkretnu lokaciju.

Lokalno obilnije padavine u nedelju na samom kraju dana - stižu sa zapada (ARW)
Lokalno obilnije padavine u nedelju na samom kraju dana – stižu sa zapada (ARW)
Upozorenje RHMZ za nedelju
Upozorenje RHMZ Srbije za nedelju

Oblačnost će se u nedelju premeštati sa zapada na istok, a u večernjim časovima prema jugoistoku u severozapadnoj visinskoj struji.

Jutarnje temperature kretaće se između 19 i 21°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 30°C na severu do 34°C na jugu pokrajine.

U ponedeljak promenljivo, prijatnije i suvo sve do večeri

U ponedeljak će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim intervalima sunčanog vremena i suvo. Tek u večernjim časovima treba očekivati novo jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Vetar uglavnom umeren severni i severozapadni, uveče u pojačanju.

Nova kiša stiže krajem dana (GFS)
Nova kiša stiže krajem dana (GFS)

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 26 do 28°C.

Promenljivo i svežije vreme barem do petka

Promenljivo i svežije vreme potrajaće najmanje do petka 12. jula. Od utorka do petka jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 13 i 16°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 22 do 25°C, što su temperature ispod i znatno ispod normale za prvu polovinu jula.

Dnevne temperature u regionu u utorak (ARW)
Dnevne temperature u regionu u utorak (ARW)

Preovladavaće promenljivo oblačno vreme uz sunčane periode, ali i povremenu kišu. Međutim, znatno veću količinu padavina u skladu sa očekivanom sinoptičkom situacijom treba očekivati u južnim i centralnim predelima Srbije.

Novo jače otopljenje uz dnevne maksimume iznad 30°C ne očekuje se do kraja prve polovine jula.

Za detaljniju prognozu u narednom periodu uvek se možete poslužiti našom trodnevnom prognozom za Vojvodinu, ili automatskom desetodnevnom prognozom za vašu lokaciju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *