U nedelju krajem dana destabilizacija atmosfere, od ponedeljka temperature u padu

Slabljenjem termobaričkog grebena i sa početkom uticaja slabogradijentnog ciklonalnog polja uz vrednosti pritiska oko normale, ali i premeštanjem hladnog fronta koji će biti u frontolizi tokom noći ka ponedeljku, počevši od drugog dana vikenda očekuje nas nekoliko nestabilnih dana. Takođe, od ponedeljka treba očekivati pad temperatura, koje će tokom ponedeljka i utorka u najtoplijem delu dana biti malo ispod 30°C. Dakle, nije reč o većem zahlađenju, zadržava se toplo i sparno vreme i u narednom periodu, ali ipak nešto prijatnije u odnosu na dane iza nas. Osveženje je možda pravi izraz.

Nedelja veoma topla, uveče destabilizacija

U nedelju se tokom većeg dela dana u Vojvodini očekuje pretežno sunčano i još uvek veoma toplo vreme. Tokom poslepodnevnih sati treba očekivati slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti, dok se konkretniji razvoj oblaka očekuje pred sam kraj dana nakon 18 časova, tokom večeri, i noći ka ponedeljku.

Minimalne temperature kretaće se između 20 i 22°C, a maksimalne dnevne od 32 do 34°C. Vetar uglavnom slab, istočni i jugoistočni, tokom večeri u skretanju na severozapadni i u pojačanju.

Lokalne nestabilnosti u nedelju veče (ARW)
Lokalne nestabilnosti u nedelju veče (ARW)
Biće jakog i ponegde olujnog vetra (ARW)
Biće jakog i ponegde olujnog vetra (ARW)

Tokom večernjih sati u nedelju, kao i tokom noći ka ponedeljku, postojaće uslovi za pojavu vremenskih nepogoda sa olujnim vetrom, gradom, i obilnim padavinama – na lokalnom nivou.

Do srede nestabilno uz prijatnije temperature

Od ponedeljka treba očekivati pad kako maksimalnih, tako i minimalnih temperatura, tako da će temperature biti prikladnije dobu godine i u skladu sa normalom za sredinu i drugi deo juna. U ponedeljak će se maksimalne temperature kretati između 26 i 28°C, a u utorak od 27 do 29°C. Minimalne temperature biće u intervalu od 17 do 19°C.

Tokom prva dva dana predstojeće sedmice biće nestabilno, uz čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom za koje će biti šansi praktično tokom čitavog dana, međutim najviše aktivnosti u atmosferi treba očekivati u poslepodnevnim i ranim večernjim satima.

Moguće obilne padavine za kratko vreme u ponedeljak (ARW)
Moguće obilne padavine za kratko vreme u ponedeljak (ARW)

Nesumnjivo je da će biti uslova i za lokalnu pojavu nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama. To nikako ne znači da su nepogode izvesne (obzirom da nedostaju određeni parametri nestabilnosti koji su ključni za razvoj jačih oblaka), međutim nepogode iz organizovanih višećelijskih sistema ne trebaju da iznenade.

Maksimalna radarska refleksivnost tokom ponedeljka (ARW)
Maksimalna radarska refleksivnost tokom ponedeljka (ARW)

Od srede oko i malo preko 30°C, stabilizacija na vidiku

Od srede bi trebalo očekivati stabilizaciju atmosfere na području Vojvodine, ili će barem učestalost lokalnog razvoja oblaka biti znatno manja u odnosu na nedelju veče, ponedeljak i utorak. Naravno, promene su moguće, i mi ćemo o tome narednih dana izveštavati.

Treba očekivati i postepen porast temperatura, tako da će se maksimalne temperature od srede kretati oko 30°C i malo iznad. Dobra vest je da do petka 21. juna ne treba očekivati tropske noći, odnosno minimalne temperature biće malo ispod 20°C.

Maksimalne temperature u regionu u sredu (ARW)
Maksimalne temperature u regionu u sredu (ARW)

Za sada, nema na vidiku jačeg zahlađenja sve do kraja juna, odnosno maksimalne temperature prema današnjim očekivanjima ne bi se spuštale ispod 25°C sve do kraja meseca.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *