U narednih 7 dana suvo, bez mraza, uz temperature i do 18°C

U narednom periodu bićemo pod uticajem prostranog anticiklonalnog polja (ili na njegovoj periferiji) čiji će se centar tokom većine dana naredne sedmice nalaziti na severu Afrike, te će u jugozapadnoj struji ka nama transportovati topliji i stabilan vazduh. Očekuje se izostanak jutarnjih mrazeva na teritoriji Vojvodine, a maksimalna temperatura u nedelju i tokom cele naredne sedmice kretaće se oko 15°C, u pojedinim danima i do 18°C, a 9 i 10. februara možda i do celih 20°C.

Duvaće uglavnom slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar tokom većeg dela ovog perioda (narednih 7-8 dana), dok u petak i subotu naredne sedmice može biti i jačeg vetra zapadnih i južnih smerova.

Sinoptička situacija u Evropi u ponedeljak prema ECMWF modelu (Izvor: tropicaltidbits.com)

Jutarnje temperature u danima do sledećeg vikenda kretaće se uglavnom između 3 i 6°C, tako da se samo ponegde očekuje prizemni mraz. U nedelju, i u danima do petka 9. februara maksimalne temperature kretaće se uglavnom između 14 i 16°C, lokalno u pojedinim danima i do 18°C, da bi se dnevni maksimumi u petak i subotu kretali između 16 i 18°C, a nije isključeno da ponegde bude izmereno i 20°C. O vremenskim uslovima od petka pisaćemo detaljnije svakako od nedelje…

Tokom većine ovih dana preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Nešto više oblaka treba očekivati sutra, potom u sredu i ponovo od subote 10. februara.

Do promene vremena moglo bi da dođe izmenom sinoptike koja se predviđa oko 10-11. februara. U prvoj polovini druge dekade februara treba očekivati promenu vremena, ciklonska aktivnost donela bi uz pad temperatura i povremene padavine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *