U narednih 10 dana iznadprosečno toplo i često vetrovito, stiže i pesak iz Sahare…

U narednih 10-ak dana zadržava se iznadprosečno toplo vreme u našim krajevima, i to bez pojave jutarnjeg mraza, i sa maksimalnim temperaturama koje će konstantno biti iznad 10°C, a u većini dana i iznad 15°C. Svakodnevno će duvati umeren jugoistočni vetar, u Banatu na udare jak, dok u poslednjim danima februara i prvim danima marta treba očekivati i udare olujne jačine.

Dok u nedelju uz dosta oblaka može biti malo kiše mestimično, od ponedeljka će preovladavati promenljivo oblačno i suvo vreme, sa (uglavnom kraćim) sunčanim periodima. Tokom celog perioda (do kraja februara) biće iznadprosečno toplo, uz jutarnje minimume uglavnom između 6 i 9°C – što znači da čak ni prizemnog mraza neće biti, i dnevne temperature u većini dana do kraja meseca između 16 i 18°C, ponegde i do 19°C u utorak i sredu.

Pesak iz Sahare u našim krajevima – posebno od srede

Na prednjoj strani ciklona, odnosno sistema niskog pritiska, a sa centrom u Tirenskom moru, krajem februara pristizaće značajnija količina peska iz Sahare. Usled depozicije peska, možemo očekivati prljave u automobile u slučaju padavina, te zamućenu atmosferu, uz žućkaste i narandžaste boje oblaka, a nije isključena ni povećana koncentracija PM čestica u vazduhu.

Velike količine saharskog peska stižu poslednjeg dana februara – SKIRON model (Izvor: forecast.uoa.gr)

Kako će u narednih 7-10 dana biti uglavnom suvo vreme, možemo reći da će zemljište biti u deficitu sa vlagom, obzirom da je i najveći deo februara obeležilo uglavnom suvo vreme, uz akumulaciju padavina uglavnom <10mm u dosadašnjem delu meseca na području Vojvodine. U narednih 7-10 dana uglavnom neće pasti više od 5mm

Na samom kraju februara i početkom marta (29.02 / 01.03) treba očekivati manji pad temepratura, tek za nekoliko stepeni, da bi nakon toga ponovo usledio porast temperatura. To znači da ćemo u narednih 10-ak dana baš retko imati situacije sa Tmin <5°C i Tmax <15°C. Tek nakon 7. marta javlja se potencijal za jače zahlađenje, ali koji je još uvek vrlo upitan, odnosno samo opcija.

U narednom periodu biće i dosta vetrovito, uz umeren i na udare jak južni i jugoistočni vetar, a naročito u periodu 28.02 – 01.03, kada u košavskom području treba očekivati i udare olujne jačine. Više detalja u nastupajućim trodnevnim prognozama, narednih dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *