U drugom delu dana lokalne nestabilnosti, od sutra prijatnije temperature

Danas se u sklopu predfrontalnih nestabilnosti očekuje lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, a ponegde su moguće i vremenske nepogode sa olujnim vetrom i pojavom grada. Ovih pojava biće lokalno već u narednih par sati, ali inteziviranje ipak treba očekivati kasnije popodne i u sumrak. Od sutra koliko – toliko prijatnije temperature.

Tokom poslepodnevnih i večernjih časova uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom moguće su i već pomenute vremenske nepogode, zbog čega treba biti na oprezu. Jak i olujni vetar očekuje se u većini krajeva, uglavnom kao posledica outflow-a olujnih sistema koji će se formirati u neposrednoj blizini, i svojim olujnim frontom vetra aktivirati lokalne razvoje i na teritoriji Vojvodine. Lokalno se očekuje i obilnija kiša za kratko vreme, dok je verovatnoća za pojavu grada vrlo mala, ali izolovana (vrlo lokalna) iznenađenja su u ovakvim situacijama uvek moguća!

Treba istaći da je znatno veća verovatnoća za pljuskove i grmljavinu u južnim delovima pokrajine u odnosu na severne. Dakle, fokus će biti na Sremu i južnom Banatu. Ovi oblaci premeštaće se u zapadnom i jugozapadnom strujanju prema istoku i severoistoku zemlje. Maksimalne temperature danas će se kretati od 31°C na severozapadu (tamo osveženje već stiže) do čak 37°C na jugu Banata.

Moguće lokacije sa jačim razvojem oblaka obeležene crvenom bojom Swiss 4×4 ECMWF (meteologix.com)

U sredu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Biće suvo i bez padavina. Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne od 29 do 31°C. Duvaće umeren severni i severozapadni vetar.

U četvrtak sve do večernjih časova malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. U večernjim časovima će doći do jačanja oblačnosti, ali bi se zadržalo suvo vreme. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar, uveče u pojačanju – sa jakim udarima. Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne kao prethodnog dana od 29 do 31 stepen Celzijusa.

Kiša na širem području u petak

Numerički modeli simuliraju uticaj visinskog ciklona na vreme u našim krajevima tokom petka i subote. Modeli tako pozicioniraju ciklon da će on imati jači uticaj na predele južno od Save i Dunava, odnosno tamo se očekuju veće količine kiše i niže temperature.

Južni predeli Vojvodine mogli bi da računaju na 15-30mm vodenog taloga, a ostatak do 10mm. Maksimalne temperature ne bi prelazile 25°C. U subotu je u prvom delu dana kiša moguća još samo u Sremu i na jugu Banata, dok bi se maksimalne dnevne temperature kretale oko i malo iznad 25°C.

Simulacija ukupnih padavina u petak 8. jula po ECMWF modelu (meteologix.com)

Više o ovoj sve izvesnijoj promeni vremena pisaćemo u četvrtak. Količina kiše je još uvek vrlo upitna, ali dobra vest je da bi konačno imali nekoliko dana sa vrlo prijatnim temperaturama, čak i malo ispod proseka za jul mesec.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *