U četvrtak ponegde slab mraz, za vikend toplije, dnevne temperature oko 20°C

Juče je do naših krajeva stiglo zahlađenje koje je temperature vratile u normalu, dok je danas preovladavalo umereno do potpuno oblačno vreme, o čemu svedoči i fotografija iznad. Do kraja aktuelne sedmice ne treba očekivati padavine, dok će najviše oblaka biti sutra (sreda), i zatim ponovo u nedelju. Većinu dana do kraja sedmice obeležiće pretežno sunčano vreme, a nakon svežije srede i četvrtka, od petka će uslediti novo otopljenje. U četvrtak i petak ujutru očekuje se pojava prizemnog mraza, a postoji manja mogućnost za pojavu slabog mraza i na 2m visine (meteorološki zaklon), zbog čega voćari, i svi drugi koji uzgajaju voćarske kulture koje su procvetale trebaju biti na oprezu.

U sredu se u jutarnjim i prepodnevnim časovima očekuje promenljivo oblačno vreme, dok će u nastavku dana uz delimično razvedravanje biti pretežno sunčano. U noći ka sredi ponegde je još moguća po koja kap kiše. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar.

Dnevne temperature u sredu (ARW)
Dnevne temperature u sredu (ARW)

Kako će noć ka četvrtku biti pretežno ili čak potpuno vedra, jutro će u četvrtak biti prohladno. Tokom dana očekuje se pretežno sunčano vreme, uz temperature u okviru proseka za ovo doba godine. Vetar slab, severni i severoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C.

Ponegde bi moglo biti slabog mraza u četvrtak ujutru (ARW)

U većini mesta očekuje se pojava prizemnog mraza (5cm), dok bi mraz na 2m visine mogao biti vrlo retka pojava. Dakle, voćke ne bi trebale biti ugrožene, ali valja biti na oprezu, i ispratiti i našu sutrašnju najavu minimalnih temperatura za četvrtak, u okviru naše trodnevne vremenske prognoze za Vojvodinu i Beograd.

Toplije od petka, za vikend oko 20°C

U petak i subotu zadržaće se pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperatura. U nedelju će biti malo do umereno oblačno vreme, ali sa dužim sunčanim intervalima.

Još u petak jutro će biti prohladno, uz pojavu prizemnog mraza (na 5cm visine). Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 15 do 18°C.

U danima vikenda jutarnje temperature biće znatno više, iznad 5°C, a maksimalne dnevne u subotu će se kretati između 18 i 20°C, a u nedelju do 20 do 22°C.

U nedelju ponovo preko 20 stepeni (GFS)

Sledeće sedmice novo zahlađenje

Poslednji dani marta doneće novo zahlađenje na našem području, ali su intenzitet samog zahlađenja i dužina trajanja hladnog talasa još uvek upitni.

Prilično je sigurno da će temperature nekoliko dana biti u okviru normale, a vrlo verovatno i ispod normale. Dnevne temperature spustiće se na ispod 15°C, a u pojedinim danima možda i ispod 10°C. Pojava mraza još uvek nije izvesna, i zavisiće i od oblačnosti početkom i sredinom naredne sedmice. Za sada mesta panici nema, ali treba ispratiti situaciju.

Kako danas stoje stvari, do kraja marta, nekih većih padavina nema na vidiku.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *