Tropske temperature u maju, sledeće nedelje merićemo i do 35°C

Nakon današnjeg prolaznog osveženja, čije ćemo benefite ipak osećati i sutra, od utorka sledi nagli porast temperatura. Već u utorak živa u termometrima će blago preći trideseti podeok, da bi već u sredu bilo ekstremno toplo za ovo doba godine. Blago osveženje bi trebalo da usledi od četvrtka.

Danas i sutra merićemo relativno prijatne temperature, u najtoplijem delu dana između 26 i 28°C. To zaista i jesu idealne maksimalne dnevne temperature, ali su ipak iznad prosečnih vrednosti, čak i za treću dekadu maja. Preovladavaće promenljivo oblačno vreme, uz duže sunčane intervale, kako danas, tako i sutra, s’ tim što u ponedeljak ipak treba očekivati nešto više oblaka. Suvo i bez padavina? Pa naravno! U ponedeljak će duvati slab vetar promenljivog pravca, u utorak umeren jugoistočni.

U utorak će preovladavati malo do umereno oblačno i uglavnom suvo vreme. U drugom delu dana atmosfera će biti nestabilna, te je sporadično kasno poslepodne i u večernjim časovima tek ponegde moguć pljusak praćen grmljavinom. Usled dotoga vlažnog, nestabilnog i toplijeg vazduha, biće moguće i vremenske nepogode. Više detalja u našoj trodnevnoj prognozi sutra. Jutarnje temperature kretaće se između 11 i 14°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 30 do 32°C.

Utorak veče gotovo jedina opcija za kišu ponegde (Swiss GFS based) – meteologix.com

U sredu nas očekuje pakleno toplo vreme. Nakon jutarnjih temperatura između 16 i 18°C, maksimalne dnevne temperature kretaće se između 33 i čak 35°C! Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar, uveče u okretanju na severozapadni. U sredu će takođe biti uglavnom suvo, uz tek marginalnu mogućnost za pljuskove i grmljavinu u večernjim satima.

Značajnije osveženje moguće narednog vikenda

Tokom četvrtka i petka treba računati na manje osveženje uz dnevne maksimume između 28 i 31°C. Iako su i to visoke temperature za maj, ipak će biti nešto prijatnije u odnosu na utorak i sredu. U četvrtak će i duvati umeren severozapadni vetar.

Značajnija promena još uvek je samo opcija narednog vikenda, od 28. maja. Tada bi moglo doći do konkretnijeg osveženja, i uz prodor hladnog fronta kiše na širem području. Ipak, vrlo je rano govoriti o potencijalnoj količini padavina, ona svakako ne bi bila velika, ukoliko u opticaj ne uđe i ciklonska aktivnost, što se još uvek stidljivo daje kao opcija. Narednog vikenda dnevne temperature mogle bi biti ispod 26°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *