Toplo vreme do četvrtka, moguća i grmljavina

Period neobično toplog vremena za ovo doba godine nastavlja se sve do četvrtka 11. februara. Tako ćemo uz sporadičnu kišu imati priliku da “uživamo” u visokim temperaturama za ovo doba godine još 5 dana. Zahlađenje uz povratak u “zimski režim” sve je izvesnije od četvrtka.

Maksimalne dnevne temperature će se danas kretati između 14 i 17°C. Zadržava se promenljivo oblačno, ali suvo vreme. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, posebno u večernjim časovima.

U ponedeljak moguća i grmljavina

Ponedeljak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno i nestabilno vreme. U noći ka ponedeljku mestimično se očekuju kiša i pljuskovi, dok će u ponedeljak poslepodne, verovali ili ne, postojati uslovi za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. I to ne bi bio prvi put ove zime, prvu takvu situaciju imali smo krajem decembra.

ARW kompozitna radarska reflektivnost u ponedeljak popodne

Jutarnja temperatura će se u ponedeljak kretati između 7 i 9°C, a maksimalna dnevna od 9 do 12°C. U ponedeljak će najpre duvati umeren do jak jugoistočni vetar, poslepodne u okretanju na severozapadni.

Ozbiljnije zahlađenje sve izvesnije od 11. februara

Sredinom sledeće sedmice još uvek se zadržava toplo vreme za ovo doba godine, uz maksimalne temperature iznad 10°C u utorak i sredu, u sredu ponegde i do 15°C. Može biti i malo kiše tokom ova dva dana.

U četvrtak 11. februara doći će do priliva znatno hladnijeg vazduha na naše područje, a u sklopu snažnog anticiklona koji će se formirati iznad Skandinavije, i sa severoistoka ka nama poslati (verovatno) veću količinu hladnog vazduha.

ECMWF Sinoptička situacija u četvrtak 11. februara (Source: meteologix.com)

Svakako da je rano da govorimo o detaljima ovog zahlađenja, ali treba spomenuti da će zahlađenje biti toliko intenzivno da će četvrtak posle podne biti hladnije od jutra tog dana, dok nas od petka 12. februara verovatno očekuje barem 2-3 ledena dana, sa maksimalnim temperaturama ispod nule. U četvrtak će duvati jak severozapadni vetar, što će dodatno pojačati subjektivni osećaj hladnoće.

ECMWF Temperatura na 850hPa u petak 12. februara (Source: meteologix.com)

Snežne padavine su još uvek pod velikim znakom pitanja, i o njima je zaista prerano govoriti. Na žalost snegoljubaca postoje indicije da bi ovo bilo suvo zahlađenje, bez značajnijih padavina.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *