Toplo još sutra, stiže promena uz grmljavinu u subotu i pahulje u nedelju

U petak će preovladavati promenljivo oblačno vreme uz uslove za mestimičnu kišu i pljuskove praćene grmljavinom, naročito u prvom delu dana. Ipak, glavnica promene vremena stiže u subotu tokom dana, kada će već kiše i pljuskova biti u svim krajevima Vojvodine, uz osetniji pad temperatura. U nedelju oblačno, takođe sa padavinama, i to u formi susnežice i mokrog snega (ugl. bez zadržavanja na tlu).

U petak se očekuje promenljivo oblačno i još uvek većinom suvo vreme. Atmosfera će se polako destabilizovati međutim već tokom petka, obzirom da će noćas proći jedan oslabljeni hladni front preko naših krajeva. Noćas, kao i sutra u prvom delu prepodneva očekuje se kiša mestimično, a moguć je i kratkotrajni pljusak. Potom će biti uglavnom suvo sve do večeri. U petak će duvati umeren južni i jugozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 13 do 16°C.

U subotu će biti pretežno do potpuno oblačno i praktično tokom celog dana nestabilno vreme uz povremenu kišu, a biće uslova i za pljuskove praćene grmljavinom! Očekuje se značajnija (ne i obimna) količina padavina, uglavnom će se akumulirati 10 do 20mm kiše. Duvaće umeren, povremeno jak vetar promenljivog smera, uglavnom severni. Jutarnje temperature kretaće se između 8 i 10°C, popodne će praktično biti niže, između 6 i 8°C, dok će veče zapravo biti najhladniji deo dana uz temperature između 2 i 4°C.

U subotu će biti konvektivnih procesa, uveče moguće i pahulje i led sa grmljavinom (ICON) – wxcharts.com

U nedelju se zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme, uz dalji pad temperatura povremeno sa susnežicom i mokrim snegom. Više padavina u prvom delu dana, i u južnijim delovima pokrajine. Tokom nedelje se očekuje uglavnom 5 do 15mm vodenog taloga, a do formiranja manjeg snežnog pokrivača može doći na zapadu Bačke i Srema, i svakako na području Fruške gore. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

Jedna od projekcija ukupne količine padavina do ponedeljka ujutru (ECMWF) – meteologix.com

U ponedeljak i utorak prema aktuelnim proračunima biće promenljivo oblačno i hladnije vreme, uz manju verovatnoću za povremenu susnežicu. Od količine oblaka i eventualnog snega pri tlu zavisiće i pojava mraza tokom ova dva dana, pa ćemo o tome detaljnije pisati u subotu. Početkom naredne sedmice vrlo je moguća pojava slabog jutarnjeg mraza.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *