Toplo i bez padavina do 17. septembra, potom nekoliko dana jesenjih temperatura

Sve do utorka 17. septembra, a vrlo je moguće i srede, treba računati na uglavnom pretežno vedro i toplo vreme za ovo doba godine. Do utorka će se maksimalne temperature kretati uglavnom između 26 i 28°C, u nekim danima i do 29°C. Noći će biti sveže. Nešto više oblaka treba očekivati jedino u subotu u drugom delu dana, a tokom celog perioda moguća je pojava jutarnje sumaglice ili kratkotrajne magle.

U narednom periodu naše područje biće pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska, čiji će se centar najpre nalaziti na severozapadu Evrope, da bi se drugog dana vikenda centar anticiklona nalazio iznad naših krajeva. Sve do utorka očekuje se toplo vreme, uz uglavnom slab do umeren severni i severozapadni vetar, naročito tokom petka i subote.

Dnevne temperature u regionu u petak (GFS)

Zato, može se reći da će vremenske prilike narednih dana praktično biti idealne za aktivnosti na otvorenom. Biće toplo, ali ne i veoma toplo, uz blagi osvežavajući efekat kojem će doprinositi vetar severnih smerova. Takođe, noćni i jutarnji časovi biće prohladni, minimalne temperature će sve do 17. septembra konstantno biti ispod 15°C.

Nekoliko dana u znaku jeseni od sredine sledeće sedmice

Sredinom naredne sedmice treba očekivati prodor hladnijeg vazduha nad veći deo evropskog kontinenta. Očekuje se podizanje Azorskog anticiklona, koji bi omogućio priliv hladnijeg vazduha sa severa prema nama. Međutim, postoje određene tendencije da bi glavnica ovog prodora mogla završiti istočnije od naših predela, tako da još uvek nisu poznati svi detalji o ovom zahlađenju.

U svakom slučaju u prognostičkom materijalu vlada visoka složnost za ovaj priliv hladnijeg vazduha, koji bi mogao biti prilično intenzivan, i u drugoj polovini sledeće sedmice spustiti dnevne maksimume na ispod 20°C, a jutarnje temperature na ispod 10°C.

Temperatura na visini 1500m u četvrtak (GFS)
Temperatura na visini 1500m u četvrtak (GFS)

Još uvek nije poznato hoće li u Mediteranu doći do formiranja (sekundarnog) ciklona, pa je tako vrlo rano govoriti o potencijalnim padavinama. Za sada, tendencije su takve da ne treba očekivati mnogo padavina, izuzev onih kratkotrajnih u sklopu hladnog fronta tokom utorka ili srede.

Ostvarenje ovog scenarija bi značilo da se period sušnog vremena nastavlja do daljeg.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 539

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *