Toplo do nedelje uz promenu vremena u danima vikenda, jače zahlađenje moguće krajem meseca

Neobično toplo vreme za ovo doba godine zadržava se i tokom naredna tri dana, dok će manje zahlađenje uslediti u nedelju. Do vikenda će biti promenljivo oblačno, ali suvo i sa sunčanim intervalima, dok nakon mestimične kiše i pljuskova u subotu, drugog dana vikenda treba računati na konkretnije padavine. Početak i sredinu naredne sedmice po svemu sudeći obeležiće nešto hladnije vreme, primerenije dobu godine, međutim i dalje bez snega.

Naše područje biće pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska još dva dana, dok će u danima predstojećeg vikenda vremenske prilike diktirati dobro razvijen ciklon, te će uslediti nagli pad vazdušnog pritiska.

Sinoptička situacija u nedelju sredinom dana (GFS)

Tokom četvrtka i petka preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima kojih će više biti tokom petka. Dok će u četvrtak duvati slab istočni i jugoistočni vetar, u petak će duvati umeren vetar iz smera juga i jugoistoka, u Banatu na udare i jak.

U četvrtak će se minimalne temperature kretati između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C. U petak, jutarnje temperature biće u intervalu od 5 do 8°C, a maksimalne dnevne od 14 do 17°C.

Vetar i kiša za vikend, u nedelju manji pad temperatura

Kao što smo već pomenuli, u danima vikenda bićemo pod uticajem sekundarne ciklogeneze koja će se formirati u oblasti Đenovskog zaliva. Tako će dane vikenda obeležiti i pojačan vetar, u subotu najpre umeren i jak vetar južnih smerova, a u nedelju krajem dana umeren i jak severozapadni.

Pojačan vetar u subotu (GFS)

Kiše će mestimično biti već u subotu, a ponegde su mogući i lokalni pljuskovi (koji mogu biti čak praćeni ređom pojavom grmljavine). Drugi talas padavina očekuje se u nedelju od sredine dana, i prema aktuelnim proračunima numeričkih modela on će biti konkretniji od prvog (u subotu). Naravno, predlažemo da u narednim danima pratite našu trodnevnu prognozu vremena, obzirom da su određene promene vrlo moguće.

U subotu će se minimalne temperature kretati između visokih 7 i 10°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 14 do 17°C. U nedelju se očekuju za 3-4 stepena niže temperature.

Početkom naredne sedmice dnevne temperature oko i ispod 10°C.

Vreme krajem decembra primerenije kalendaru

Za sam kraj decembra prema proračunima numeričkih modela postoje dobre naznake za građenje Skandinavskog anticiklona i pokretanje hladnihe vazdušne mase prema našim krajevima. Tako je u oko 27. decembra u opticaju i jače zahlađenje, međutim obzirom na daljinu ovog perioda, promene u proračunima su gotovo izvesne.

Sinoptička situacija 26. decembra (ECMWF)
Temperatura na oko 1500m 26. decembra (ECMWF)

Gotovo da nema sumnje u zahlađenje krajem meseca, koje bi temperature održavalo u granicama prosečnih vrednosti za kraj decembra. Međutim, da li će biti dnevnih temperatura ispod 0°C i tokom dana, kao i snega i snežnog pokrivača – veliki je znak pitanja, i nešto više ćemo znati kroz nekoliko dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *