Toplije od ponedeljka, ali prolećnih temperatura nema na vidiku u narednih 10-ak dana

Noć ka suboti, kao i noć ka nedelji, biće vrlo hladne, kao i jutra tokom ova dva dana. Doduše, hladnoća će od drugog dana vikenda polako slabiti, a od ponedeljka ćemo osetiti i nešto konkretnije otopljenje. Tokom većeg dela naredne sedmice biće toplije, ali uz temperature u okvirima proseka za II dekadu marta. Sledećeg vikenda vrlo je moguće novo zahlađenje, a nisu dobre vesti da se sušni period nastavlja i tokom naredne sedmice.

Nakon što se narednih dana očekuje ciklonska aktivnost na zapadu i severozapadu Evrope, što će i usloviti porast temperatura u našem delu Evrope, a iznad našeg područja se stacionirati polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon), globalni numerički modeli novu promenu sinoptičke situacije simuliraju iza 17. marta, što bi ubrzo rezultovalo doticanjem nove količine hladnog vazduha na naše područje. Na severoistoku Evrope simulira se snažno anticiklonalno polje (karta na kraju članka).

Od nedelje do sredine naredne sedmice imaćemo vetrove južnih smerova, uz popuštanje jutarnjih mrazeva, i porast dnevnih temperatura. Umeren mraz očekuje se još sutra i u nedelju, uz jutarnje minimume i do -8°C, a nije isključeno da se u subotu ujutru živa u termometru ponegde spusti i niže. Tokom dana, u subotu temperature do 5°C, a u nedelju će već biti malo toplije uz maksimume do 8°C. Tokom vikenda će preovladavati pretežno sunčano vreme, a tek neznatno više oblaka može biti u nedelju u Banatu. Detaljnu trodnevnu prognozu možete pročitati OVDE.

Dok će u ponedeljak biti pretežno sunčano, u utorak se očekuje promenljivo oblačno vreme, ali bez padavina. U sredu takođe dosta oblaka iznad našeg područja, ali za razliku od utorka moguća je kiša, posebno u drugom delu dana. U utorak se očekuje slab mraz, dok će u sredu mraz izostati. Ovo će biti najverovatnije i dva najtoplija dana tokom naredne sedmice, uz maksimalne temperature između 12 i 14°C, ponegde i do 15°C.

Temperature u regionu u utorak (GFS)

U okviru popularne telekomunikacione aplikacije Viber pokrenuli smo naš kanal, koji će služiti za povremeno obaveštenje pratilaca o novim aktuelnostima našeg rada, a pre svega aktuelnih i očekivanih vremenskih prilika u Vojvodini, ali i šire. Obaveštenja ćemo slati povremeno, najčešće 2 puta nedeljno, a u slučaju nekih opasnih meteoroloških pojava (što je kod nas svakako retko) po potrebi i češće.

VojvodinaMeteo trudi se na uspostavljanju što više kanala komunikacije sa svojim pratiocima, kako niko ne bi ostao uskraćen za sveže i kvalitetne informacije. Možete se pridružiti klikom na dugme ispod, i pozvati svoje prijatelje da se pridruže praćenju kanala. Prisustvo je anonimno, odnosno komentarisanje, kao i slanje privatnih poruka nije moguće. Ne radi se o Viber grupi.

Novo zahlađenje sve izglednije u drugom delu nedelje

Najverovatnije već u četvrtak 17. marta doći će do priliva hladnije vazdušne mase na naše područje, kada se očekuje i prolazna kiša i pojačan vetar. Tako će krajem sledeće sedmice ponovo biti nešto hladnije, uz maksimalne temperature ispod 10°C, i povratak jutarnjih mrazeva od subote, nakon 2-3 dana pauze. O intenzitetu ovog zahlađenja i eventualnoj ciklonskoj aktivnosti još uvek je rano govoriti, pa ćemo se ovoj promeni vremena detaljnije posvetiti na samom početku naredne sedmice.

Sinoptička situacija sledećeg petka 18. marta (GFS)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *