Tokom noći i sutra pre podne padaće PRLJAVA KIŠA mestimično

Uglavnom u drugom delu noći, tokom jutra i mestimično sutra pre podne očekuje se jače naoblačenje mestimično sa kišom, a ponegde tokom noći i jutra može biti i susnežice. Ciklon čiji se centar sada nalazi u oblasti Sicilije u svom prednjem delu uslovljava jako južno visinsko strujanje, a na jugu Balkana ima češće pojave jakog i olujnog vetra južnih smerova, naročito na Kritu i u Grčkoj.

Koncentracija peska u ponedeljak ujutru (SKIRON)
Koncentracija peska u ponedeljak ujutru (SKIRON)

Najveća koncentracija peska očekuje se u Grčkoj, gde se očekuje prava peščana oluja tokom noći i sutra u prvom delu dana, a velika koncentracija peska u atmosferi očekuje se i u glavnom gradu Atini.

Kada je reč o nebu iznad Srbije povećana koncentracija pustinskog peska iz Sahare očekuje se tokom večeri, predstojeće noći i jutra, najpre na jugu Srbije, dok se najveća koncnetracija u Vojvodini očekuje tokom jutra i prepodneva.

Zato u predelima gde bude kiše i susnežice, a to će biti slučaj u većem delu Vojvodine, ne treba da iznenati pojava prljave kiše (ponegde susnežice), što ćete najlakše primetiti po žutim mrljama na svojim automobilima, ali i prljavoj odeći. Atmosfera može biti zamućena i oblaci mogu poprimiti žućkastu boju.

Analiza satelitskog snimka ukazuje na veće koncentracije peska
Analiza satelitskog snimka ukazuje na veće koncentracije peska (Severe Weather Europe) – www.severe-weather.eu

Ova pojava inače nije čudna za naše područje, ali naravno nije uvek istog intenziteta.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

2 komentara

  1. Svaka cast na hrabrosti za ovakav rad, bilo nam je i potrebno da imamo na ovim prostorima ovakvu mladu i strucnu ekipu. Samo tako nastavite bicete sve bolji i bolji. Poceci su sigurno bili mukotrpni,ali uz sve pohvale bice sve lakse !!! Pozdrav i puno uspeha u radu !!!

    • Hvala puno Snežana na podršci i lepim rečima! 🙂 Nije nam uopšte lako, treba sve ovo vremenski postići, ali i finansijski izdaci su značajni, no – nadamo se nekom boljem vremenu! 🙂

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *