TEMPERATURNI ŠOK u SAD, temperatura sa 35°C pada na nulu uz sneg

Prvi jesenji dani na severu Amerike doneće burnu promenu vremena i veoma jak prodor hladne vazdušne mase sa severa, koji će usloviti pad temperatura za preko 30°C, pa će nakon letnjih vrelina u pojedinim predelima SAD početkom i sredinom naredne sedmice uslediti prvi mraz i snežne padavine, naročito u višim predelima.

Hladna vazdušna masa spustiće se iz Kanade na veći deo severne Amerike, a naročito na njene severne, centralne, i istočne predele. Posebno će biti pogođeni predeli od Montane do Kolorada.

Prodor hladnog vazduha na 850hPa (Source: meteologix.com)

Tako će recimo u Denveru, glavnom i najvećem gradu savezne države Kolorado, uslediti osetan pad temperatura sa letnjih 35°C koliko će tamo biti izmereno danas i sutra, na maksimalna 3°C u utorak, a očekuje se da se u jednom trenutku živa u termometru spusti na 0°C, uz snežne padavine, i formiranje manjeg snežnog pokrivača.

Meteogram za Denver za 3 dana (Source: wettertzentrale.de)

Zvuči zaista ekstremno, naravno da nije reč o čestoj pojavi, ali takođe treba istaći da ova pojava ipak nije neobična za centralni deo Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, grad Denver nalazi se na visoravni, i to na oko 1600mnv.

Tokom ponedeljka i utorka, 7 i 8. septembra maksimalne temperature će na zapadu i jugozapadu SAD prelaziti 40°C. Istovremeno će biti stabilno i suvo vreme širom severne Amerike, dok promena vremena sledi od utorka.

Sinoptička situacija u utorak GFS (Source: meteologix.com)

Naime, premeštanjem ciklona na istok i severoistok, uz gotovo istovremeno premeštanje prostranog anticiklona koji se nalazi iznad Kanade prema jugozapadu, hladni front će brzo napredovati, pa će se vrlo hladna vazdušna masa brzo i gotovo bez ikakvog ublažavanja uprkos zagrejanom tlu spustiti do Kolorada.

Letnje temperature ponovo narednog vikenda

Nakon ovog jakog hladnog fronta koji će pogoditi veći deo SAD tokom ponedeljka, utorka, i srede…već od sredine sedmice očekuje se novi priliv tople vazdušne mase sa zapada i jugozapada, tako da bi se već tokom narednog vikenda merile ponovo letnje temperature oko i iznad 30°C.

Meteogram za Denver za 10 dana (Source: wetterzentrale.de)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *