TEMPERATURNI ŠOK u SAD, temperatura sa 35°C pada na nulu uz sneg

Prvi jesenji dani na severu Amerike doneće burnu promenu vremena i veoma jak prodor hladne vazdušne mase sa severa, koji će usloviti pad temperatura za preko 30°C, pa će nakon letnjih vrelina u pojedinim predelima SAD početkom i sredinom naredne sedmice uslediti prvi mraz i snežne padavine, naročito u višim predelima.

Hladna vazdušna masa spustiće se iz Kanade na veći deo severne Amerike, a naročito na njene severne, centralne, i istočne predele. Posebno će biti pogođeni predeli od Montane do Kolorada.

Prodor hladnog vazduha na 850hPa (Source: meteologix.com)

Tako će recimo u Denveru, glavnom i najvećem gradu savezne države Kolorado, uslediti osetan pad temperatura sa letnjih 35°C koliko će tamo biti izmereno danas i sutra, na maksimalna 3°C u utorak, a očekuje se da se u jednom trenutku živa u termometru spusti na 0°C, uz snežne padavine, i formiranje manjeg snežnog pokrivača.

Meteogram za Denver za 3 dana (Source: wettertzentrale.de)

Zvuči zaista ekstremno, naravno da nije reč o čestoj pojavi, ali takođe treba istaći da ova pojava ipak nije neobična za centralni deo Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, grad Denver nalazi se na visoravni, i to na oko 1600mnv.

Tokom ponedeljka i utorka, 7 i 8. septembra maksimalne temperature će na zapadu i jugozapadu SAD prelaziti 40°C. Istovremeno će biti stabilno i suvo vreme širom severne Amerike, dok promena vremena sledi od utorka.

Sinoptička situacija u utorak GFS (Source: meteologix.com)

Naime, premeštanjem ciklona na istok i severoistok, uz gotovo istovremeno premeštanje prostranog anticiklona koji se nalazi iznad Kanade prema jugozapadu, hladni front će brzo napredovati, pa će se vrlo hladna vazdušna masa brzo i gotovo bez ikakvog ublažavanja uprkos zagrejanom tlu spustiti do Kolorada.

Letnje temperature ponovo narednog vikenda

Nakon ovog jakog hladnog fronta koji će pogoditi veći deo SAD tokom ponedeljka, utorka, i srede…već od sredine sedmice očekuje se novi priliv tople vazdušne mase sa zapada i jugozapada, tako da bi se već tokom narednog vikenda merile ponovo letnje temperature oko i iznad 30°C.

Meteogram za Denver za 10 dana (Source: wetterzentrale.de)

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!