Temperature iznad proseka do subote, prvi sneg moguć u nedelju

Sve do subote zadržava se promenljivo oblačno vreme u našim krajevima, a bićemo pod konstantnim uticajem ciklona (polja niskog vazdušnog pritiska). Malo kiše treba očekivati sutra i u petak, dok će u četvrtak biti suvo, sa sunčanim intervalima.

U sredu i petak preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, ali značajnija količina padavina se ne očekuje. U četvrtak će biti promenljivo oblačno, uz intervale sunčanog vremena. U naredna 72 sata očekuje se između 1 i 10mm vodenog taloga, a najviše kiše se očekuje na jugu Vojvodine.

U sredu će se jutarnje temperature kretati između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 7 do 10°C. Duvaće slab do umeren, južni i jugoistočni vetar.

U četvrtak će se jutarnje temperature kretati između 0 i 3°C, uz čestu pojavu prizemnog mraza (T5cm ispod nule). Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 7 i 9°C. U četvrtak će duvati slab vetar, promenljivog smera.

Minimalne temperature u četvrtak (WRF)

U petak će se minimalne temperature kretati između 0 i 3°C, a zbog pretežno oblačnog vremena u većini predela izostaće pojava prizemnog mraza. Maksimalne temperature kretaće se između 5 i 7°C. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar.

Zahlađenje za vikend, sneg pod znakom pitanja

U petak 8. januara dolazi do promene sinoptičke situacije iznad evropskog kontinenta, kada se očekuje razvoj polja anticiklona na zapadu Evrope, sa centrom iznad Atlantika. U isto vreme novi ciklon će se razvijati nad zapadnim Sredozemljem, i premeštati se dalje prema istoku, odnosno jugu Jadrana. Međutim oko njegove putanje modeli još uvek nisu u potpunosti usaglašeni.

Od toga će zavisi i konačan razvoj situacije u našim krajevima, odnosno može li uopšte Vojvodina uopšte računati na ozbiljnije padavine, ali i temperaturno polje.

Sinoptička situacija u nedelju 10. januara (GFS)

Izvesno je da će se jutarnje temperature za vikend kretati oko i malo ispod 0°C, a maksimalne dnevne temperature neće prelaziti 4°C.

Izvesno je da konačno sledi hladniji period uz moguće snežne padavine, međutim o detaljima je još uvek rano govoriti, i to ostavljamo za četvrtak, eventualno petak.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.