Svakodnevno iznad 30°C barem do 16. avgusta uz ređe popodnevne nestabilnosti

Tokom većeg dela naredne sedmice, a naročito od srede 12. avgusta naše područje biće pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska, po čijoj će istočnoj periferiji od sredine sedmice krenuti da struji i tek neznatno suvlji i svežiji vazduh. To bi značilo da su ređe poslepodnevne nestabilnosti uz sparno vreme moguće još tokom ponedeljka i utorka.

Tokom ponedeljka i utorka očekuje se uglavnom malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, biće toplo i sparno. U poslepodnevnim časovima očekuje se tek ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, dok bi se u većini mesta zadržalo suvo vreme.

Maksimalne temperature u utorak (GFS)

Jutarnje temperature kretaće se između 18 i 21°C (dakle, uz ređu pojavu tropske noći), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 31 do 33°C. U ponedeljak će duvati uglavnom slab istočni i severoistočni vetar, a u utorak severnih smerova.

Suvo uz letnje temperature od srede do vikenda

U sredu, četvrtak i petak – treba očekivati pretežno sunčano i toplo, pravo letnje vreme. Minimalne temperature kretaće se između 18 i 21°C, a maksimalne dnevne u sredu i četvrtak između 30 i 32°C, a u petak od 32 do 34°C.

U petak i do 34 stepena (GFS)

Promena vremena moguća oko narednog vikenda

Kako trenutno stoje stvari, najpopularniji globalni numerički modeli ECMWF i GFS simuliraju moguće osveženje u danima predstojećeg vikenda, a najkasnije u ponedeljak 17. avgusta. Međutim, kako je ovo izvan perioda pouzdane prognoze, promene su do navedenog datuma itekako moguće.

Nakon stabilnog i toplog drugog dela predstojeće sedmice, tako bi oko 16. avgusta moglo doći do promene vremena uz pad temperatura, i ponovnu pojavu lokalnih nestabilnosti u vidu češće pojave pljuskova sa grmljavinom.

Ensembli GFS modela za sredinu avgusta

O ovoj potencijalnoj promeni vremena tek ćemo pisati u danima koji dolaze. Do tada, pravo leto uz gotovo konstantne tropske temperature (iznad 30°C).

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

1 komentar
  1. merima zaric beograd kaže

    odusevljena sam!

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!