Sutra u drugom delu dana mestimična kiša, konkretnije padavine u nedelju u obliku susnežice i snega

Tokom narednih 12-18 sati očekuje nas dosta oblaka, ali se zadržava suvo vreme. Sutra sredinom dana sa juga stiže kiša, uz više padavina južno od Novog Sada i Zrenjanina. U noći ka nedelji očekuju se susnežica i vlažan sneg, izuzev krajnjeg severa i severozapada gde ostaje suvo. U nedelju susnežica i sneg, uz više padavina na jugu i istoku Vojvodine, a znatno manje na severu i zapadu.

Sutra oblačno i tmurno vreme, već tokom prepodneva na jugu i istoku povremeno sa kišom, od sredine dana i u ostalim krajevima Vojvodine. Padaće kiša, uz 10-ak mm vodenog taloga na jugu pokrajine, a na krajnjem severu tek 1mm kiše. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 4 do 5°C. Vetar slab do umeren, istočni i severoistočni, tokom večeri u okretanju na severni i severozapadni i u pojačanju.

Padavine tokom subote (WRF)

Ovu promenu vremena usloviće ciklon koji je već aktivan u oblasti Tirenskog mora, i koji će se tokom sutrašnjeg dana preko juga Jadrana premeštati dalje prema Grčkoj, a zatim i prema Bugarskoj i Rumuniji. Ovo nije tako česta putanja ciklona, i mestimično će rezultovati obilnijim padavinama u naredna 72 sata, odnosno u danima vikenda i ponedeljak.

U nedelju u jutarnjim časovima kiša će preći u susnežicu i sneg, a padavine se tada očekuju u većem delu Vojvodine – izuzev zapada i severozapada (Subotica ; Sombor). Fenski uticaj vetra severnih smerova i “balon” toplijeg vazduha mogao bi praviti “problem” većem delu Banata, pa je prema večerašnjim prognozama realan scenario da tamo bude dosta susnežice i mokrog snega, dok bi se u delovima Srema, juga Bačke, ali i južnog Banata do podneva već formirao snežni pokrivač visine 1-3cm.

Lokalno moguće vrlo obilne padavine do ponedeljka ujutru (WRF)

U nastavku dana, popodne i uveče, uz advekciju hladnijeg vazduha očekuje se sneg širom Vojvodine. Najmanje padavina imaće krajnji sever i severozapad Vojvodine, gde je ujedno i snežni pokrivač upitan, dok će se u nedelju u drugom delu dana, i posebno tokom večeri, stvoriti snežni pokrivač.

U nedelju konstantne temperature između 0 i 2°C, u Banatu i do 4°C. Dakle, neće biti uobičajenog dnevnog “hoda” temperature. Večernji časovi biće najhladniji deo dana, kada treba očekivati temperature između -1 i 0°C. Do nedeljnog večernjeg merenja (19h) treba očekivati 5 do 10cm snega u proseku na području Vojvodine, a vrlo je moguće da se ponegde akumulira i do 15cm snega. Najmanji pokrivač na severu i severozapadu, kao i na istoku Banata, verovatno manje od 5cm. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, što će dodatno pojačavati osećaj hladnoće!

Jak i olujni vetar u nedelju (WRF)

U noći ka ponedeljku slabljenje padavina, ali će tada temperature biti najniže, uz nešto hladniju podlogu (tlo) u odnosu na nedelju ujutru, pa će verovatno tada biti najlepši snežni ambijent za sve ljubitelje snega. Obzirom da će sneg biti dosta mokar, ne očekuje se značajnije uvećanje visine pokrivača, usled sleganja.

Iako u proseku u ponedeljak ujutru očekujemo 5 do 10cm snega, ne treba da iznenadi ako ponegde padne i do 20cm snega, što je već lep snežni ambijent. Odlučivaće nijanse, kada govorimo o temperaturi, kako u prizemlju, tako i na 1000 i 1500m, što takođe utiče na oblik padavina. Na Fruškoj Gori vrlo verovatno i preko 20cm snega.

U ponedeljak prestanak padavina, a zadržava se hladno vreme. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 1 do 4°C. Hladnije na jugu i jugoistoku, a toplije na severu i severozapadu. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Mraz u utorak i sredu

Nakon dosta bljuzgavice u nedelju i ponedeljak, tokom utorka i srede očekuje se promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima. Jutra će biti vrlo hladna, posebno u mestima sa snegom, a gde dođe i do delimičnog razvedravanja. Jutarnje temperature tokom ova dva dana kretaće se između -7 i -2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

Određene promene u prognozi su moguće, i zato preporučujemo praćenje naše trodnevne prognoze vremena za Vojvodinu i Beograd, a koju ćemo svakodnevno ažurirati. U slučaju većih promena, pisaćemo i novu vest na sajtu!

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *