Sutra popodne promena vremena, za vikend znatno hladnije

Hladni front u sklopu polja niskog vazdušnog pritiska čiji će se centar sutra premeštati iz smera zemalja Beneluksa prema centralnoj Evropi, usloviće sekundarnu ciklogenezu u Đenovskom zalivu, čiji će se centar već sutra tokom dana izmestiti nad severni Jadran. Ovaj ciklon sa pripadajućim hladnim frontom koji stiže do nas u noći između petka i subote diktiraće vremenske prilike u našim krajevima u naredna 2-3 dana.

Ciklon na severu Jadrana u petak krajem dana (GFS)

Petak će obeležiti umereno do potpuno oblačno vreme, u prvom delu dana još uvek sa kraćim sunčanim intervalima. Poslepodne, a naročito uveče i u noći ka suboti biće nestabilno, mestimično sa kišom, a lokalno se očekuju i pljuskovi praćeni grmljavinom (ispred i u zoni fronta). To nam govori da će se dosta razlikovati ukupna količina padavina do subote krajem dana, obzirom na lokalne padavine konvektivnog porekla, ali se u proseku očekuje samo 5 do 15mm vodenog taloga, tek ponegde i do 20mm.

Istovremeno, duž obale Jadrana i u oblastima Dinarida ponegde se očekuje čak i do 150mm vodenog taloga u narednih 48 sati. U petak se očekuje i naglo opadanje vazdušnog pritiska, i to za 10 do 15mb tokom 24 sata, što može uzrokovati izraženije meteoropatske reakcije.

U petak će se jutarnje temperature kretati između 14 i 16°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 24°C na severu do 28°C na jugoistoku Vojvodine. Duvaće umeren, u drugom delu dana na udare i jak vetar, južnih smerova.

Padavine u petak veče i u noći ka suboti (GFS)
Jak vetar na udare u noći između petka i subote (WRF)

Subotu će obeležiti pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i mogućim lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Od sredine dana na kratko će biti u pojačanju severozapadni vetar, koji će usloviti i pad temperatura. Minimalne temperature kretaće se između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C.

U nedelju dnevne temperature ispod 20°C

Drugi dan vikenda obeležiće umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme, ponegde sa kraćim sunčanim intervalima. Međutim, proračuni modela su još uvek vrlo konfuzni odnosno promenljivi iz izlaza u izlaz, te su svakako moguće određene promene u prognozi tokom petka i subote.

Očekuje se slab do umeren vetar, uglavnom južnog i jugoistočnog smera. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 15 do 18°C.

Niske temperature u regionu u nedelju (WRF)

Jesenje vreme i početkom sledeće nedelje?

Očekuje se da i ponedeljak obeleži pretežno do potpuno oblačno vreme, uz slojastu (stratiformnu) oblačnost, i manju količinu kiše. U utorak bi bilo promenljivo oblačno, ali suvo vreme, i uz duže sunčane intervale. Tokom oba dana u jutarnjim časovima moguća je pojava sumaglice i jutarnje magle.

Jutarnje temperature tokom prva dva dana naredne sedmice biće malo ispod 10°C, dok će se maksimalne temperature kretati u skladu sa kalendarom, i oko 20°C u najtoplijem delu dana. Više informacija donosimo u narednim danima.

Nakon ovog zahlađenja, počevši od utorka, očekuje se postepen priliv toplije vazdušne mase, pa će temperature svakim danom biti sve više. Krajem sledeće nedelje, živa u termometrima će ponovo prelaziti 25°C u najtoplijem delu dana, počevši od petka 2. oktobra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *