Sutra manji pad temperatura, a zatim ponovo vruće do nedelje

Do kraja nedelje očekuje nas kolebanje temperatura, ali će biti uglavnom veoma toplo uz temperature oko 35°C. Suša se na žalost nastavlja, jer ne postoje indikacije za ozbiljnije padavine koje su preko potrebne za poboljšanje situacije. Sporadično se očekuje manja količina kiše u toku predstojeće večeri i noći, a zatim ponovo postoji šansa u danima vikenda.

U sredu će se preko našeg područja premeštati oslabljeni hladni front, koji će usloviti mestimičnu kišu, i lokalne pljuskove sa grmljavinom. U Vojvodini se ređe padavine očekuju već večeras, kao i tokom noći ka sredi. U ostatku zemlje se u sredu popodne i uveče očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, koji ponegde mogu biti i intenzivniji. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 30 do 33°C. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar, a večeras i umeren do jak severozapadni.

U četvrtak i petak će u Vojvodini preovladavati pretežno sunčano i ponovo veoma toplo vreme. U ostatku Srbije u četvrtak u poslepodnevnim časovima očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima, odnosno razvoj oblaka će biti vezan za orografiju terena. Očekuju se prijatna jutra uz minimalne temperature između 16 i 19°C. U četvrtak će se maksimalne temperature kretati između 32 i 35°C, a u petak od 35 do čak 37°C. U petak će duvati umeren jugoistočni vetar.

Promenu vremena treba očekivati u subotu 30. jula, ali još uvek nije poznato kada će tačno hladni front preći preko naših krajeva. Od toga zavisi hoće li i u subotu biti vrelo, ili par stepeni prijatnije u odnosu na petak. Za sada je nešto veća verovatnoća da će već u suboti biti malo prijatnije, uz dnevne maksimume između 31 i 33°C. U subotu će biti nestabilno, sredinom dana i poslepodne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Više detalja će moći da se objavi u četvrtak.

U petak ponovo vruće, posebno u Vojvodini ECMWF model (Source: meteologix.com)

Posle dužeg perioda, poslednjeg dana jula i prvog dana avgusta, maksimalne temperature ne bi prelazile 30°C, već bi se kretale između 28 i 30°C. U ponedeljak 1. avgusta bi jutro moglo biti čak i sveže, uz minimume oko 15°C.

Vrućina će biti i u avgustu

Nakon 2 dana prijatnih temperatura krajem ovog i početkom sledećeg meseca, treba računati na novi porast temperatura već od 2. avgusta. Maksimalne temperature u drugom delu sledeće sedmice ponovo će se kretati oko 35°C, ukazuju ansambl proračuni globalnih numeričkih modela GFS i ECMWF, koji na 850hPa (1500m) simuliraju temperaturu oko 20°C.

Ansambl izračuni ECMWF modela (Source: wetterzentrale.de)

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *