Stižu tropske vrućine, živa u termometru će ići i do 39°C u hladu, UV indeks vrlo visok

Tokom većeg dela predstojeće sedmice očekuje nas tropski toplo vreme, sa svakodnevnim temperaturama iznad 30°C, a u većini dana i sa dnevnim temperaturama iznad 35°C. Najtoplije će biti u sredu i četvrtak, 23 i 24. juna, kada će se maksimalne temperature u Vojvodini kretati između 36 i 39°C. Manji pad temperatura očekuje se u petak, eventualno subotu.

Sutra se očekuje tokom većeg dela dana pretežno sunčano vreme. Međutim, u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima, atmosfera će biti uslovno nestabilna, uz izražene termičke, a donekle i dinamičke parametre nestabilnosti. Postojaće mala verovatnoća za razvoj olujne oblačnosti, ali ukoliko dođe do formiranja iste, može biti posledica, obzirom da će postojati dobri uslovi za jači razvoj oblaka, a samim tim i vremenske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnijom kišom.

Moguće izražene nestabilnosti u ponedeljak kasno popodne (WRF)

Jutarnje temperature kretaće se između 17 i 20°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 33 do 35°C. Duvaće slab vetar južnih smerova.

U utorak, sredu i četvrtak, preovladavaće pretežno sunčano i tropski toplo vreme. Temperatura će svakim danom biti nešto viša, u odnosu na prethodni dan u isto vreme. Pogledajmo očekivane temperature tokom ova tri dana.

UTORAK: Jutarnje od 19 do 21°C, dnevne od 35 do 37°C.

SREDA: Jutarnje od 21 do 23°C, dnevne od 36 do 38°C.

ČETVRTAK: Jutarnje od 22 do 24°C, dnevne od 37 do 39°C.

Maksimalne temperature u sredu (WRF)

Kako lakše podneti vrućine i zaštiti se od Sunca?

U utorak ponegde, a u sredu i četvrtak očekuje se i pojava tropskih noći (minimalna temperatura >20°C). Sunce će biti jako tokom svih ovih dana, a oblaka skoro da neće ni biti. Očekuju se vrlo visoke vrednosti UV indeksa, uglavnom između 8 i 10.

Zbog svega navedenog, treba izbegavati teže fizičke aktivnosti, a naročito u najtoplijem delu dana između 11 i 17 časova. U ovom periodu trebalo bi i izbegavati aktivnosti na otvorenom, odnosno izlaganje suncu. Hidrirajte se dovoljno, što podrazumeva barem 2L vode dnevno, po potrebi i više. Prilikom izlaganja suncu potrebno je adekvatno odevanje koje će prekriti kožu, kao i korišćenje fotoprotektivnih krema, sa zaštitnim faktorom 50 (SPF 50).

Klimatizujte prostorije u kojima živite ili radite, ali temperaturna razlika ne bi smela biti veća od 10°C u odnosu na spoljašnju temperaturu. Večernje i noćne sate koristite za luftiranje odnosno provetravanje prostorija.

Manje osveženje moguće u petak

Manje osveženje treba očekivati u petak, najkasnije subotu. Uz samo osveženje treba očekivati i prolaznu jednodnevnu destabilizaciju atmosfere, uz pljuskove i grmljavinu. U danima predstojećeg vikenda zadržalo bi se toplo vreme, uz temperature bliže normali za kraj juna, u najtoplijem delu dana između 30 i 32 stepena.

Meteogram za Zrenjanin 10 dana (ECMWF)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *