Stiže nam prvi sneg! Kada će padati, hoće li se formirati pokrivač i kolika će visina biti?

Ovog vikenda očekuju nas prve snežne padavine i u nižim predelima Vojvodine. Ciklon čiji se centar nalazi trenutno u Mediteranu, negde u oblasti Tirenskog mora, izmestiće se do večeri nad južni i srednji Jadran, čime će početi njegov dominantniji uticaj na vreme kod nas. Sutra tokom dana ciklon će se izmeštati dalje na istok, a mi ćemo biti pod njegovim uticajem. Ovaj ciklon doneće prve snežne radosti i nižim predelima Vojvodine, međutim koliko zaista ima mesta radovanju i šta nas zapravo očekuje, pišemo u nastavku ovog teksta.

GFS - pozicija ciklona sutra ujutru
GFS – pozicija ciklona sutra ujutru

Prve pahulje već večeras i tokom noći

Već večeras i tokom predstojeće noći u većem delu Vojvodine očekuje se prvi talas padavina. Suvo vreme zadržalo bi se na severu Bačke, a suvo bi se moglo zadržati i na severu Banata. U ostalim predelima, a naročito na jugu Banata očekuju se susnežica i vlažan sneg.

Ovaj prvi talas padavina bio bi dakle najizraženiji na jugu Banata, pa potom u Sremu i srednjem Banatu. U ostalim predelima ne očekuju se značajnije padavine, a kako je već pomenuto na severu Bačke i Banata zadržalo bi se suvo vreme. Tokom noći, zabelela bi se Fruška Gora, dok je formiranje snežnog pokrivača u nizijama upitno zbog granične temperature. U predelima gde bude intenzivnijih padavina, što naročito važi za jug Banata, trebalo bi očekivati formiranje manjeg pokrivača već tokom noći.

Glavnica padavina sutra pre podne uz priliv hladnijeg vazduha

Glavnica padavina očekuje se u nedelju u prepodnevnim časovima, uz istovremeni priliv hladnijeg vazduha sa zapada, pre svega po visini, dok u samom prizemlju to neće biti dovoljno jak priliv hladnog vazduha da izazove pad temperature tokom dana (što se zimi inače dešava – da jutro bude toplije od sredine dana).

U nedelju pre podne očekuje se vlažan sneg u većem delu Vojvodine. Padavine će se već od ranog jutra premeštati od juga Vojvodine prema severu, donoseći vlažan sneg. Najbolji temperaturni uslovi očekuju se na krajnjem zapadu i severu Bačke, te na zapadu i jugu Srema, gde bi se temperatura kretala uglavnom od 0 do 1°C tokom padavina. U ostalim krajevima Vojvodine uglavnom bi to bilo stabilnih 1°C, a u Banatu ponegde i do 2°C.

Fruška Gora dobija lep pokrivač, niži predeli samo uz mnogo sreće

Zbog već navedenih prizemnih temperatura sneg koji će padati biće prilično vlažan, dok je u Banatu i nižim delovima Beograda pri slabijim padavinama moguća čak i pojava susnežice. Sve ovo jasno govori koliko će biti teško očekivati nekakav snežni pokrivač u nizijama (Vojvodine), uprkos tome što drugi, pa čak i RHMZ Srbije najavljuju pokrivač od 5 do 10cm. Situacija sa nekim drugim predelima u Srbiji biće najverovatnije baš onakva kako RHMZ najavljuje.

RHMZ Srbije - upozorenje na snežni pokrivač
RHMZ Srbije – upozorenje na snežni pokrivač

Najrealnije je očekivati da se u većini nižih predela Vojvodine formira samo dekorativan (nekompaktan) snežni pokrivač, visine do 5cm. Mnogo će zavisiti i od samog intenziteta padavina, nešto jači intenzitet mestimično mogao bi pozitivno uticati na spuštanje temperature i samim tim povećati šanse za stvaranje pokrivača.

Na području Fruške Gore, a naročito u višim delovima iznad 400mnv, temperatura će sutra biti u konstantnom minusu između -2 i 0°C, pa je jasno da će se tamo formirati lep snežni pokrivač. Njegova visina zavisiće od količine padavina, a kako u proseku modeli daju 7-8mm, tamo je pokrivač od 5cm izvestan, a nije isključeno ni da napada 10cm snega. Prava snežna bajka!

ECMWF meteogram za Frušku Goru - yr.no
ECMWF meteogram za Frušku Goru – yr.no

Mi željno iščekujemo vaše fotografije u nedelju tokom dana. Ukoliko vas obraduje prvi sneg i to zabeležite vašim telefonima, foto-aparatima i kamerama, pošaljite nam u inbox Facebook stranice ili na email naveden na kontakt stranici.

Bićemo raspoloženi da podelimo najlepši materijal koji nam pristigne 🙂

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *