Stigla zima i po astronomskom kalendaru, a od nje neće biti ni traga ni glasa do kraja godine?!

Danas nam je stigla zima. Dan dolaska zime je poznat i kao zimski solsticij, odnosno zimska kratkodnevnica, te je današnji dan bio najkraći u ovoj godini. Noć će postepeno postajati sve kraća, a dan sve duži. Kako stoje stvari najhladniji dan do kraja aktuelne godine biće sutrašnji – subota 23. decembar, sa maksimalnim temperaturama između 7 i 9°C. Sledeće sedmice meriće se gotovo konstantno iznad 10°C u najtoplijem delu dana, a u pojedinim danima i do 16 stepeni Celzijusa.

U subotu će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, u prvom delu dana povremeno sa kišom. Očekuje se uglavnom između 2 i 5mm kiše, odnosno manja količlina. Dok će se minimalne temperature kretati između 4 i 5°C, maksimalne temperature kretaće se između 7 i 9°C. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar u prvom delu dana, koji će pojačati subjektivni osećaj hladnoće, u drugom delu dana u okretanju na jugozapadni.

Drugog dana vikenda zadržava se znatna količina oblaka iznad našeg područja, ali se nove padavine ne očekuju. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 7°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C.

Početkom i sredinom naredne sedmice preovladavaće promenljivo oblačno i suvo vreme. Sreda i četvrtak (27/28. decembar) imaće veću verovatnoću za pojavu jutarnje magle, mada je još uvek izuzetno rano za prognozu pojave kao što je magla, pa narednih dana svakako pratite našu trodnevnu prognozu. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 14 do 16°C u ponedeljak, odnosno između 12 i 14°C u periodu utorak-četvrtak.

Normalne temperature za treću dekadu decembra daleko niže od onih koje se očekuju do kraja meseca

Normalne minimalne temperature za treću dekadu decembra na području Vojvodine su između -4 i 0°C, a maksimalne dnevne od 3 do 7°C. Jasno je da će u većini dana temperature biti za više od 5°C iznad normale, odnosno znatno i ekstremno iznad višegodišnjeg proseka (normale).

ECMWF: Iznadprosečno toplo vreme početkom naredne sedmice biće u većem delu Evrope (Izvor: tropicaltidbits.com)

Očekuje se da se suvo vreme zadrži i krajem predstojeće sedmice, odnosno sve do kraja 2023. godine, a što naravno obzirom na daljinu perioda (duže od 5 dana) treba uzeti sa rezervom. Očekuje se zadržavanje temperatura iznad prosečnih vrednosti, a koje će se u najtoplijem delu dana kretati oko 10°C.

Nema izgleda da će do većeg meteorološkog obrta doći čak i početkom naredne godine, ali ćemo analizu za taj period ostaviti za sredinu naredne sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *