SPREMITE LOPATE: Stiže prvi konkretniji sneg, a možda najveći od 2012. godine

Kao što naslov kaže sigurno nam stiže prvi ozbiljniji sneg od početka meteorološke zime. U dosadašnjem delu meteorološke zime i jeseni, snežna jutra bila su zabeležena 19 i 28. novembra, što su bili prvi, ali sasvim simbolični snegovi. Nema sumnje da će nam predstojeći vikend doneti znatno više centimetara snega nego u novembru, ali ciklon koji će uticati na vreme kod nas u naredna tri dana ima potencijal da donese najveći sneg još od decembra 2012. godine. Naime, poznato je da od tada nije bilo značajnijeg snega, osim onog od 10-15cm (ako gledamo prosek na nivou pokrajine) i to u svega nekoliko navrata…

Centar ciklona u Jonskom moru u subotu (GFS)
Centar ciklona u centralnom Mediteranu blizu Jonskog mora u subotu (GFS)

Narednih dana, sve do nedelje ujutru, ako ne i do sredine dana, na vreme u našim krajevima uticaće ciklon koji će se premeštati iz zapadnog Mediterana, preko centralnog dalje na istok. Ovaj ciklon sa sobom će povući i određenu količinu toplijeg vazduha sutra iz Mediterana, međutim nulta izoterma na 1500m će stići samo do centralne Srbije, a ne i do Vojvodine.

Sneg kreće u petak uveče

Prve padavine kreću već sutra u kasnijim poslepodnevnim satima, najpre na jugu i zapadu pokrajine, obzirom da će oblaci sa padavinama pristizati iz zapadne Srbije i iz Bosne i Hercegovine. Na početku padavina će to biti vlažan sneg, a vrlo moguće i susnežica u predelima južno od Novog Sada i Zrenjanina, dok za severnije predele nema dileme da će već prve padavine biti u obliku snega.

Tokom večeri će padavine zahvatiti čitavu pokrajinu, a susnežica koja će eventualno u početku padati u južnim predelima pokrajine će preći u sneg. Počeće formiranje snežnog pokrivača na području Vojvodine. Tokom večeri i noći ka suboti, padaće umeren, na jugu pokrajine ponegde i jak sneg.

U petak će se dnevne temperature kretati između 2 i 4°C, dok će se tokom večeri kretati između -1 i 1°C.

Snežna noć ka suboti širom regiona (GFS)
Snežna noć ka suboti širom regiona (GFS)
Visina nulte izoterme u subotu u 1h (ARW)
Visina nulte izoterme u subotu u 1h (ARW) – u Vojvodini probllematično jedino u okolini Vršca

Snežna bajka u subotu

Subota će biti u centru pažnje, obzirom da se upravo tokom prvog dana vikenda očekuje najviše snega. Međutim, treba napomenuti da to neće biti onaj sneg koji pada na debelom i konstantnom minusu, tako da će nesumnjivo biti i dosta bljuzgavice, što može pokvariti opšti utisak. Preciznije, tokom jutra temperature će se kretati između -2 i 0°C, sredinom dana izmešu 0°C i 1°C, dok će se uveče temperature kretati ponovo između -2 i 0°C.

Očekivane max temeprature u subotu (ARW)
Očekivane max temeprature u subotu (ARW) – može biti blagog plusa = bljuzgavica

U subotu će tokom čitavog dana padati sneg, i to na području čitave pokrajine, međutim najviše padavina očekuje se na jugu – na području Srema, Beograda, južnog i srednjeg Banata, dok će padavina, a samim tim i snega najmanje biti na severu Bačke. Duvaće slab do umeren severoistočni vetar, na jugu Banata na kratko i jugoistočni, uveče u okretanju na severozapadni u celoj pokrajini.

U nedelju prestanak padavina, očekivane ukupne visine snega

U nedelju u jutarnjim i prepodnevnim časovima očekuje se postepen prestanak snežnih padavina, a kasnije poslepodne i uveče očekuje se i delimično razvedravanje. Dok se u nedelju ujutru očekuju nešto niže dnevne temperature, od -4 do -2°C, dnevne temperature kretaće se između -1 i 1°C, što znači da će živa u termometru ipak ponegde preći nulu. Uveče i u noći ka ponedeljku će stegnuti mraz!

Ovo su visine snega po regionima u Vojvodini koje mi očekujemo do nedelje u jutarnjim časovima:
Severna Bačka 10-15cm
Južna Bačka 15-20cm
Zapadna Bačka 15-20cm
Severni Banat 10-15cm
Srednji Banat 15-20cm (ponegde i do 25cm)
Južni Banat 20-25cm (ponegde i do 30cm)
Srem 15-20cm (ponegde i do 25cm)
Fruška Gora 25-35cm

Beograd i okolina 15-25cm

Naravno, odstupanja su moguća, ali najbitnije je da će veći deo Vojvodine sigurno imati između 10 i 20cm snega u nedelju ujutru, a ponegde i više. Mi ćemo svakako tokom petka i subote izdavati dodatne prognoze sa više dodatnih detalja, a možete pratiti i našu trodnevnu prognozu koja će se svakodnevno ažurirati.

Iako možda nekima ne zvuči mnogo, to ipak jeste jedan od najvećih, a možda se na kraju ispostavi i najveći snežni pokrivač u Vojvodini, nakon čuvenog februara 2012. godine, a potom i decembra te iste godine, kada su u oba slučaja pojedini predeli pokrajine merili i više od 40cm snega.

Tmurno vreme, magla, i ledeni dani sledeće nedelje?

Detaljnom analizom očekivanih vremenskih prilika tokom naredne sedmice nećemo se baviti ovog puta, već najverovatnije u subotu ili nedelju, ali kako sada stvari stoje snežni pokrivač koji će se formirati u danima vikenda neće biti kratkog daha. Početkom i sredinom naredne sedmice treba očekivati umerene jutarnje mrazeve, a preovladalo bi tmurno vreme sa čestom pojavom magle i maksimalnim temperaturama ispod i oko nule.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *