Sneg zaobišao Vojvodinu, a tako će biti i u skorijem periodu

Jutros i ovog prepodneva slab do umeren sneg (ali i susnežica) pada u većem delu Srbije, dok je suvo samo na području Vojvodine i Beograda. Uglavnom je došlo do formiranja manjeg snežnog pokrivača visine do nekoliko centimetara, dok je nešto konkretniji sneg pao jedino u brdsko-planinskim predelima, pre svega na Tari, Zlataru i Zlatiboru. U Vojvodini kako to baš često biva – ništa.

Tokom januara smo imali prilično niskih temperatura, gde pre svega mislimo na jutarnje minimume koji su i najzaslužniji što je januar u većem delu Srbije bio u kategoriji normalno, kada govorimo o temperaturama. Decembar je podsećanja radi bio znatno topliji od normale, uz čestu kišu, ali i pojavu mokrog snega. Tako je decembar bio iznadprosečno topao i znatno kišovitiji, zapravo jedan od najkišovitijih od kako postoje merenja u Srbiji. Januar je imao padavine uglavnom u okviru proseka, a ponegde je količina vodenog taloga bila i u deficitu.

Februar: Topliji i suvlji?

Prema srednjeročnim i dugoročnim proračunima februar će najverovatniji biti padavinski u deficitu (što je slučaj i sa januarom), a temperaturno topliji od normale. Prvih 15-ak dana februara često će imati temperature iznad proseka, i kada govorimo o Vojvodini šanse za sneg su na nivou statističke greške. U narednih 10-ak dana imaćemo aktivan Atlantik, uz izražena zonalna strujanja, i anticiklonalno polje iznad našeg područja.

Sinoptička situacija za nedelju 6. februar (GFS)

Tokom prve dekade februara, odnosno do kraja ove, i do sredine sledeće sedmice, biće česta pojava jutarnjih mrazeva, ali sa temperaturama do -5°C. Dakle, reč je o slabom do umerenom mrazu. Maksimalne temperature će se do vikenda kretati uglavnom između 5 i 8°C, dok će za vikend 5 i 6. februara biti još toplije, uz maksimalne temperature oko i malo iznad 10°C. U sličnom “maniru” bi počela i predstojeća sedmica, ukoliko ne dođe do nekog većeg obrta, što je malo verovatno.

I do 10 stepeni u subotu 5. februara (GFS)

U sredu i četvrtak, 2 i 3. februara, duvaće umeren, povremeno i jak severozapdni vetar.

Sneg i mraz su česta pojava i tokom marta, a kamoli februara na čijem smo početku, prema tome rano je da se opraštamo od zime, ali možemo reći da je onaj “glavni” ili bolje reći “najintenzivniji” period zime iza nas.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *