Sledi nekoliko znatno toplijih dana, od srede oko i preko 35°C, promena u petak

Narednih dana na području Vojvodine preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a nešto više oblaka biće tokom utorka, kada tek sporadično može biti kratkotrajne kiše ili pljuska. Svakim danom biće sve toplije, a kulminacija ovog toplotnog talasa očekuje se u četvrtak (eventualno i petak) uz maksimume do čak 38°C.

U ponedeljak će se jutarnje temperature kretati između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od 30 do 32°C. Duvaće slab do umeren, zapadni i jugozapadni vetar.

U utorak će biti promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, ali uz ipak postojane uslove za kratkotrajnu kišu ili pljusak. Naravno, to nije kiša koja će niti najmanje ublažiti stravične posledice suše, već će možda doneti kratkotrajno osveženje, ili pak napraviti sparinu. Nastaviće se lagani priliv toplijeg vazduha, a u utorak će duvati umeren zapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 17 i 19°C, a maksimalne dnevne od 31 do 33°C.

Sredinom sedmice kratkotrajni tropski talas će “zapljusnuti” naš deo Evrope – ICON (meteologix.com)

U sredu i četvrtak preovladavaće pretežno sunčano vreme uz prolazna povećanja oblačnosti. U sredu će se maksimalne temperature kretati između 33 i 35°C, a u četvrtak do 36 do čak 38°C. U sredu će duvati slab do umeren vetar zapadnih smerova.

Osveženje tokom petka

U petak se očekuje premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva, a tačno vreme njegovog prolaska (očekivano, obzirom na daljinu perioda) još uvek je nepoznanica. Od toga će zavisi i maksimalne temperature poslednjeg radnog dana naredne sedmice, ali i količina padavina, odnosno jačina konvektivnih razvoja oblačnosti.

U skladu sa vremenom prolaska fronta, dnevne temperature u hladnijoj varijanti mogle bi se kretati oko 3133°C, a u toplijoj varijanti, koja je (za sada) izvesnija, između 36 i 38°C.

Detaljima promene vremena u petak vrediće se baviti tek u sredu – četvrtak, kada ćemo u slučaju potrebe izdati posebnu analizu, u slučaju da se “poklope kockice” za intenzivnije razvoje grmljavinske oblačnosti.

Meteogram za Beograd 10 dana po ECMWF modelu

U danima predstojećeg vikenda, 20 i 21. avgusta, očekuju se prijatne letnje temperature. Ujutru između 15 i 18°C, a u najtoplijem delu dana između 27 i 30°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *