Sledi najvreliji deo leta, bez pravog osveženja do 23.07, u ponedeljak i do 39°C

Dok će severni i delovi zapadne Evrope u narednom periodu biti pod uticajem nešto svežijeg vazduha, južna Evropa (Mediteran) i veći deo istočne Evrope narednih dana će se naći na udaru ekstremno visokih temperatura. Kulminacija se na području Vojvodine očekuje već u ponedeljak, ali zapravo vrlo toplo vreme zadržava se tokom čitave naredne sedmice.

Narednih dana biće sunčano i tropski toplo vreme, gotovo bez oblačka, uz dalji postepen porast temperatura. Do srede ćemo biti i pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska, uz sasvim stabilno vreme.

U nedelju će se jutarnje temperature kretati između 19 i 21°C, a maksimalne dnevne od 35 do 37°C. Ponedeljak će potencijalno biti najtopliji dan tokom ovog tropskog talasa, a nije isključeno ni da to bude najtopliji dan ovog leta. Minimalne temperature kretaće se između 20 i 23°C (tropska noć), a maksimalne dnevne od 37 do čak 39°C. Ekstremna vrućina zadržava se i u utorak, kada će se minimalne temperature kretati od 22 do 25°C (najtoplije, i neprijatno toplo jutro), a maksimalne dnevne od 35 do 37°C. U nedelju i ponedeljak duvaće slab, ređe umeren vetar, uglavnom južnih smerova, u ponedeljak uveče u okretanju na severozapadni.

U sredu uveče postojaće uslovi za pljuskove praćene grmljavinom, a što će važiti i za noć prema četvrtku. Još uvek je rano za detalje, ali prema trenutno dostupnom prognostičkom materijalu modela grube rezolucije, ponovo će postojati mogućnost za pojavu vremenskih nepogoda sa gradom, jakim i olujnim vetrom. Delovi Mađarske i Hrvatske imaće veću šansu za tako nešto, ali potencijal definitivno postoji i za Vojvodinu. Više detalja od ponedeljka. Dnevne temperature u sredu od 35 do 38°C.

Područje koje bi u sredu veče moglo biti zahvaćeno konvektivnim procesima po GFS modelu, 06Z (meteologix.com)

Potom bi se u periodu četvrtak-subota merili nešto niži maksimumi, uglavnom između 32 i 35°C, uz minimalne temperature oko 20°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *