Sledeće sedmice bez padavina u Vojvodini, od 14. jula novi tropski talas

Ciklonska aktivnost polako napušta naše krajeve, i tokom najvećeg dela sledeće sedmice bićemo pod uticajem anticiklona. U većini dana biće pretežno sunčano do umereno oblačno vreme, sa dužim sunčanim intervalima i bez padavina. Prijatne temperature zadržavaju se do srede, kada se očekuje porast temperatura.

U nedelju, ponedeljak i utorak – preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i suvo. U nedelju i utorak ponegde je moguća kratkotrajna i simbolična (nemerljiva) količina kiše. Tokom ova tri dana očekuju se dosta ujednačene temperature. Jutarnje će se kretati u nedelju između 13 i 16°C, u ponedeljak i utorak između 12 i 14°C. Maksimalne dnevne u nedelju će se kretati između 25 i 27°C, a u ponedeljak i utorak između 24 i 26°C.

Sinoptička situacija u utorak 12. jula po ECMWF modelu (meteologix.com)

U nedelju i ponedeljak će duvati umeren do jak severozapadni vetar, što će dodatno pojačati osećaj prijatnih temperatura tokom dana, bez sparine. U utorak vetar u slabljenju, ali najčešće još uvek umeren.

Tropski talas u drugom delu sedmice

Uz nastavak dominacije anticiklona, i u drugom delu sledeće sedmice ne treba očekivati padavine. To će na žalost uz novi talas tropskih temperatura značiti samo konkretizaciju suše, naročito u krajevima gde je ona već izuzetna ili ekstremna. O situaciji sa sušom pisaćemo posebno narednih dana.

Dnevne temperature u petak po ECMWF modelu (meteologix.com)

Već u sredu maksimalne temperature će prići tridesetom podeoku Celzijusove skale, a od četvrtka će maksimalne temperature uveliko biti iznad 30°C. Kako sedmica bude odmicala, svakim danom biće sve toplije, te se od petka ujutru (15.07) ponovo očekuju i tropske noći, uz minimalne temperature iznad 20°C, a maksimalne dnevne će se u petak kretati između 35 i 37°C. Slične temperature treba očekivati i u danima predstojećeg vikenda, uglavnom oko i malo iznad 35°C, ali određene promene su naravno moguće, i pisaćemo o tome.

Ukoliko ne bude nekih bitnijih promena, predstojeći tropski talas mogao bi biti sličan prethodnom, koji je počeo 27. juna, po intenzitetu i dužini trajanja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *