Serija ciklona do kraja sedmice donosi čestu susnežicu i sneg!

Uglavnom slabe snežne padavine koje se tokom noći i narednog jutra očekuju širom Vojvodine, biće uvod u ono što sledi u nastavku sedmice, a pre svega sutra tokom poslepodneva i večeri. Do kraja sedmice bićemo pod uticajem česte ciklonske aktivnosti uz dinamične vremenske prilike, što međutim ne znači da nas očekuje mnogo padavina ili snega. Uglavnom je reč o vrlo graničnim situacijama, i jako je teško očekivati koliko će biti padavina do kraja sedmice i u kom će obliku one biti. Scenario za utorak i sredu sada je već prilično izvestan, pa ćemo više pažnje posvetiti prvom ciklonu u nizu.

U utorak susnežica i sneg, u većini predela stvaranje snežnog pokrivača

Tokom predstojeće noći, jutra, ali i prepodneva u većini krajeva Vojvodine povremeno se očekuje sneg, uglavnom slabog, ređe i umerenog intenziteta. Istovremeno će sutra sa odmicanjem dana po visini priticati i nešto topliji vazduh sa juga, dok će se u prizemlju temperature veći deo dana kretati oko 0°C. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Izuzetak će biti južni Banat, a povremeno i područje srednjeg Banata i Beograda, gde će biti umerenog, na jugu Banata povremeno i jakog jugoistočnog vetra.

Konkretnije padavine stižu sutra poslepodne i uveče. Padavine će biti uglavnom u obliku snega, međutim sa priticanjem toplijeg vazduha po visini na području Beograda, južnog Banata, kao i Srema, tokom večeri može padati i susnežica.

Sutra uveče ARW vidi snežnu granicu na potezu NS-ZR
Sutra uveče ARW vidi snežnu granicu na potezu NS-ZR

Do srede ujutru, kada treba očekivati potpuni prestanak padavina, treba očekivati i formiranje snežnog pokrivača, pre svega na severu i zapadu pokrajine. U većini krajeva Vojvodine treba očekivati 5 do 10cm snega u sredu ujutru. U Sremu, na području Beograda, kao i na jugu Banata lokalno manje, ali mnogo će zavisiti od intenziteta padavina. Sa druge strane, uz malo sreće (pre svega sa temperaturom), ponegde može napadati i više od 10cm do srede ujutru!

Brzo topljenje pokrivača već u sredu

Snežna epizoda koja nas očekuje tokom utorka i noći ka sredi, biće kratkog daha. U sredu se očekuje pretežno do potpuno oblačno i suvo vreme, ali uslediće porast temperatura koji će dovesti do ubrzanog topljenja snega, tako da će ionako manji pokrivač relativno brzo nestati. Dok će se minimalne temperature kretati između -1 i 1°C, maksimalne dnevne biće u intervalu od 2°C na severu Vojvodine do 5°C na jugu Banata i u Beogradu.

U sredu će duvati slab do umeren južni i jugoistočni vetar, uveče u okretanju na istočni i severostočni.

Nastavak sedmice (trenutno nerešiva) enigma

Numerički modeli i dalje imaju problem sa rasporedom baričkih sistema od četvrtka, pa tako različito pozicioniraju ciklon koji bi trebalo da utiče na vreme u našim krajevima od četvrtka. Od njegove putanje, ali i dubine, zavisiće i vremenski uslovi kod nas.

Sinoptička situacija sredinom dana u četvrtak (GFS)
Sinoptička situacija sredinom dana u četvrtak (GFS)

Dok američki GFS pozicionira ovaj dubok ciklon daleko u oblasti Sardinije, sa pritiskom u centru od oko 982hPa, što se ne viđa tako često u našem regionu, evropski ECMWF u isto vreme vidi centar ciklona nekih 200km severozapadno, i to sa pritiskom u centru od 972hPa. Zaista impresivno, mada i ublaženo u odnosu na ono što se očekivalo pre svega 2-3 dana, kada je centar ciklona trebao biti u Jadranu, i još dublji.

Period četvrtak-subota nesumnjivo ima zimski potencijal, ali baš kao što smo napisali – potencijal. Količina padavina kao i temperatura još uvek su nepoznanica. Može se desiti da područje Vojvodine dobije malo susnežice i vlažnog snega, ali sa druge strane ukoliko se “kockice” poslože, moglo bi doći do akumulacije sasvim solidnog snežnog pokrivača visine i do 30cm u pomenutim danima.

Ostaje da pratimo situaciju i verujemo da ćemo koliko već sutra uveče biti “pametniji” po pitanju ovog drugog ciklona.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *