Rezultati merenja zagađenja vazduha tokom marta u Zrenjaninu nisu ohrabrujući

U okviru projekta “Za čistiji vazduh u Zrenjaninu”, koje sprovodi UG ZRAK (Zrenjaninska akcija) u saradnji sa ISAC fondom, FOD – fond za otvoreno društvo, te VojvodinaMeteo, građanska merenja zagađenja vazduha nastavljena su i tokom marta meseca. Kao i tokom januara i februara meseca, merenja su sprovedena na lokacijama u Centru i naselju Duvanika.

Projekat je finansiran od strane FOD fond za otvoreno društvo u saradnji sa ISAC fondom (centar za međunarodne i bezbednosne poslove). Mereni su ugljen dioksid (CO2), TVOC (isprarljiva organska jedinjenja), PM2.5 čestice (fina prašina / nevidljive suspendovane čestice), azot dioksid (NO2), te prizemni Ozon (O3).

Monitoring životne sredine odnosno kontinualno praćenje stanja životne sredine potrebno je kako bi se obezbedio uvid u izvore, distribuciju i tokove zagađujućih supstanci kroz biosferu. Jedan od osnovnih uslova za upravljanje kvalitetom vazduha je organizovanje nadzornog i alarmnog sistema.

Vrednosti zagađujućih materija često su bile u domenu graničnih i nepovoljnih, a postavlja se pitanje kakve vrednosti ćemo imati u nadolazećem periodu, kada se očekuje povećanje zagađenja u Zrenjaninu usled novog emitera – fabrike pneumatika Shandong LingLong Tire, i povećanja saobraćaja u Zrenjaninu koje se očekujke.

Prva polovina meseca – zagađeno

U prvoj polovini marta zabeležena su veća negativna odstupanja Azot dioksida, TVOC (isparljiva organska jedinjenja), i prizemnog Ozona – naročito na lokaciji Duvanika. Vrednosti NO2 na lokaciji Duvanika bile su isključivo nepovoljne i granične, bez ijednog dana sa prosečnim i maksimalnim dnevnim vrednostima u okviru normale. Nešto bolja situacija je sa Ozonom, čije vrednosti su bile uglavnom granične, a maksimalne dnevne vrednosti su često bile u kategoriji nepovoljno. Koncentracije CO2 i PM2.5 bile su uglavnom u povoljnim odnosno prihvatljivim kategorijama.

Na lokaciji u centru Zrenjanina situacija je generalno nešto bolja, gde su beležena najveća negativna odstupanja za TVOC (isparljiva organska jedinjenja) koje su gotovo isključivo bile u kategorijama granično i nepovoljno, kako za prosečne dnevne vrednosti, tako i za maksimalne zabeležene tokom dana. Vrednosti NO2 su znatno povoljnije nego na Duvanici, ali takođe sa čestim dostizanjem graničnih vrednosti, dok su koncentracije PM2.5 čestica veće na ovoj lokaciji.

Ažurirano: 17. marta

Druga polovina meseca – granično

Druga polovina marta, koja je bila toplija, ali i nešto vetrovitija u odnosu na prvu polovinu meseca, imala je i povoljnije odnosno neznatno manje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Merenjanaše automatske meteorološke stanice i pomenute dve stanice za merenje zagađenja vazduha, ukazuju na jasnu korelaciju uticaja meteoroloških parametara na vrednosti zagađujućih materija, ali i da je jedan od glavnih izvora zagađenja u Zrenjaninu, za sada, pored saobraćaja, svakako individualno stanovanje.

Mart – Cara Dušana
Mart – Duvanika
Ažurirano: 1. aprila

Sa druge strane u drugoj polovini marta češće su beležene visoke vrednosti vazdušnog pritiska, što je uslovljavalo češću pojavu silaznih vertikalnih strujanja, te je poboljšanje kvaliteta vazduha bilo tek neznatno.

Meteorološka merenja za mart – Zrenjanin centar
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *