Rano proleće ovih dana, povremena kiša i temperature iznad normale

Danas do kraja dana će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa kraćim sunčanim periodima. U nedelju i ponedeljak očekuje se povremena kiša, dok će u ponedeljak u drugom delu dana preko našeg područja doći do premeštanja hladnog fronta. Od srede će uslediti nekoliko dana sa slabim jutarnjim mrazevima.

Danas poslepodne jače naoblačenje najpre na zapadu i severu Vojvodine, te se u ovim predelima kasno popodne i uveče očekuje kiša. Uslediće i priliv hladnijeg vazduha na naše područje, pa će se tako maksimalne temperature kretati od 9°C na severu do 14°C na jugu pokrajine. Popodne će vetar okrenuti na pojačan severni i severoistočni.

Drugog dana vikenda povremena kiša u prvom delu dana, dok će popodne i uveče biti suvo uz delimično razvedravanje. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, uveče u okretanju na južni i jugoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 7 do 9°C. Nije isključeno da tokom jutra ponegde bude i pojave pahulja uz kišu, odnosno susnežice.

U ponedeljak u prvom delu dana promenljivo oblačno i suvo. Uz jače naoblačenje u poslepodnevnim i večernjim časovima očekuju se kiša i pad temperatura. Za razliku od padavina večeras i u nedelju koje neće biti tako značajne, u ponedeljak se ponegde očekuje veća količina vodenog taloga za kratko vreme (>10mm za 12h). Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar, poslepodne u okretanju na severozapadni, u pojačanju. Kasno popodne tokom premeštanja fronta očekuju se jaki i olujni udari severozapadnog vetra. Jutarnje temperature u ponedeljak između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne u intervalu od 10 do 14°C.

Količina padavina u ponedeljak (ECMWF)
Pojačan vetar u ponedeljak kasno popodne (GFS)

Bez zime do kraja meseca

Do kraja februara, odnosno sredinom i krajem naredne sedmice očekuje se promenljivo vreme uz smenu oblačnih i sunčanih perioda, a trebalo bi biti i uglavnom suvo – iako je to još uvek pod znakom pitanja, jer postoje naznake za padavine 26 i 27. februara. Temperature će i dalje biti uglavnom iznad normale, te će ovaj februar po svemu sudeći biti znatno topliji od proseka. Očekuje se par dana sa slabim jutarnjim mrazem, do -3°C, dok će dnevne temperature biti uglavnom iznad 10°C.

Pridružite se našem Viber kanalu

U okviru popularne telekomunikacione aplikacije Viber pokrenuli smo naš kanal, koji će služiti za povremeno obaveštenje pratilaca o novim aktuelnostima našeg rada, a pre svega aktuelnih i očekivanih vremenskih prilika u Vojvodini, ali i šire. Obaveštenja ćemo slati povremeno, najčešće 2 puta nedeljno, a u slučaju nekih opasnih meteoroloških pojava (što je kod nas svakako retko) po potrebi i češće.

VojvodinaMeteo trudi se na uspostavljanju što više kanala komunikacije sa svojim pratiocima, kako niko ne bi ostao uskraćen za sveže i kvalitetne informacije. Možete se pridružiti klikom na dugme ispod, i pozvati svoje prijatelje da se pridruže praćenju kanala. Prisustvo je anonimno, odnosno komentarisanje, kao i slanje privatnih poruka nije moguće. Ne radi se o Viber grupi.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *