PRVE NAJAVE: U regionu uobičajeno hladna i snegom bogata zima u planinama

Iako je do početka meteorološke zime ostalo nešto jače od mesec dana (počinje 1. decembra, u sredu), a do astronomske gotovo dva meseca (počinje 21. decembra, u utorak), meteorolozi kompanije AccuWeather već su izneli svoje pretpostavke za predstojeću zimu. Ovog puta prognozu nam donose vrlo iskusni meteorolozi Tyler Roys i Alan Reppert, a prognoza stiže nešto ranije zbog energetske krize i svih posledica koje bi mogla doneti hladna zima, kao što su dalja poskupljenja.

Na jugu starog kontinenta oluja i padavina generalno neće manjkati. U Francuskoj i Španiji očekuje se veća količina padavina, ali i u zemljama koje ih okružuju. Tek manji deo Španije i Portugala može računati na nešto mirniju zimu, bez značajnijih vetrova, a što bi pogodovalo gajenju maslina, pomorandži, i grožđa – navode meteorolozi AccuWeather-a.

Kada govorimo o istoku Evrope, prve prognoze ukazuju na to da će u ovom delu starog kontinenta biti hladnije od proseka, sa povremenim snegom. U poremećajima polarnog vrtloga koji se povremeno očekuju, glavnina hladnog vazduha bi se zadržala i kružila nad delom istočne Evrope, navodi Roys.

Kakva se zima očekuje u Evropi (2021/22)? (Source: AccuWeather)

U severnoj Evropi, kao i u delu centralne Evrope, predviđaju se duži periodi stabilnog i suvog vremena, što jasno ukazuje da se tamo očekuje nešto češća pojava anticiklona i “bloking” situacija. Upravo takva sinoptička postavka bi usmerila hladnu vazdušnu masu na veći deo istočne i jugoistočne Evrope. Posebno bi hladnije od proseka moglo biti u delovima Ukrajine, Letonije i Estonije, te do Slovačke i Poljske na zapadu.

Cikloni koji će prema navodima meteorologa AccuWeather-a cirkulisati iznad južne Evrope i donositi česte padavine Italiji i Balkanskom poluostrvu, mogli bi doneti značajnije količine snega u unutrašnjost istočne Evrope.

Kakva se zima očekuje u našem regionu?

Roys i Reppert očekuju pre svega padavine iznad proseka u našem području, uz uobičajeno hladnu zimu. To bi značilo smenu kišnih i snežnih perioda u nizijama, odnosno čestu pojavu snega u planinama regiona, i vrlo dobre uslove za skijanje.

Osim na Pirinejima i Alpima gde se očekuju odlični uslovi za skijanje, uz obilje snega. Delovi Alpa, ali i Pirineja, imaće povećan rizik od pojave lavina. U našim krajevima, takođe se prognozira značajna količina snega duž Dinarida, te Karpata na istoku Balkana.

Ski prognoza za planine u Evropi 2021/22 (Izvor: AccuWeather)

Dakle, prema prvim prognozama, a koje nam donosi AccuWeather, očekuje nas jedna uobičajeno hladna (možda neznatno toplija) zima, a u planinama iznadprosečno snežna zima, što je svakako dobra vest za sve skijaše, i one koji mogu sebi da priušte boravak na planini u zimskom delu godine.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 535

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *