Prva dekada aprila bez većih temperaturnih oscilacija, uz čestu košavu, i padavine u drugom delu dekade

Tokom prva dva dana aprila preovladavaće pretežno sunčano i ugodno toplo vreme. Od srede se očekuje nešto više oblaka, kada može biti i ređe pojave lokalnih pljuskova. Ipak, konkretnije padavine moguće su tek u drugoj polovini dekade, od petka. Tokom prve dekade aprila ne očekuju se značajnije temperaturne oscilacije, u najtoplijem delu dana temperature će se kretati uglavnom između 15 i 20°C, ali biće i tek nekoliko hladnijih dana. Od 2. do 6. aprila družićemo se svakodnevno sa košavom.

Prave prolećne temperature u ponedeljak (ARW)

U ponedeljak i utorak na vremenske prilike u Srbiji, pa tako i u Vojvodini, uticaće polje visokog vazdušnog pritiska koje će obezbeđivati stabilno i relativno toplo vreme. Od srede 3. aprila pa gotovo do kraja prve dekade primarno će na vreme uticati polje niskog vazdušnog pritiska, odnosno ciklon.

Anticiklon na istoku Evrope polako napušta naše područje (GFS)
Anticiklon na istoku Evrope polako napušta naše područje (GFS)

Od utorka svakodnevna košava, pad temperatura u petak

Od utorka u drugom delu dana pa sve do vikenda duvaće umeren i jak jugoistočni vetar – košava. Košava bi trebala biti najjača u četvrtak i petak. Do petka se zadržava relativno toplo vreme uz temperature oko i iznad normale, da bi u petak 5. aprila trebalo očekivati pad temperatura.

Jaki i olujni udari košave u noći ka sredi (ARW)

Od srede treba očekivati promenljivu oblačnost iznad našeg područja, a ređi lokalni pljuskovi mogući su u sredu uveče. Potom bi u četvrtak najverovatnije bilo suvo, dok se konkretnijim padavinama možemo nadati od petka, ali to još nije sasvim izvesno.

U petak pad temperatura, konačno ima nade za konkretnije padavine

Nema sumnje da se u prognostičkim materijalima konačno pojavila mogućnost za padavine, koje su preko potrebne suvom zemljištu, obzirom da su padavine još od početka godine u deficitu. Nedostatak padavina stvara ozbiljne poteškoće poljoprivrednicima.

Dugotrajnija ciklonska aktivnost u Mediteranu koja se očekuje od sredine dekade trebala bi rezultovati solidnom kišom, ali će više detalja biti poznato od srede.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 571

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *